U Kačićevoj ulici u Virovitici postavljena spomen ploča znamenitom Virovitičaninu Otu Horvatu

Na današnji dan rođen je znameniti Virovitičanin Oto Horvat, a tim povodom gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin otkrio je spomen-ploču tom diplomiranom inženjeru. Ploča je postavljena na početku Kačićeve ulice na zgradi br. 2., ulice u kojoj je rođen i živio ovaj svestrani Virovitičanin.

Prema riječima predsjednika Društva Borisa Kulišića Oto Horvat bio je među prvim diplomiranim inženjerima strojarstva koji je Virovitica „dala“. Bio je svestrana osoba koja je pored inženjerskog posla obavljala i niz drugih djelatnosti. Tako se bavio i maketarstvom vlakova koje je povjereno virovitičkom Društvu strojara „Oto Horvat“ na upravljanje. Bavio se je i znanstvenim radovima, inovacijama, patentima. U strojarskoj struci je obavljao jako puno djelatnosti: od proizvodnje žica, čeličnih užadi, parnih kotlova, radio je na konstrukcijama reznih alata, ispitivanju materijala za izradu reznih alata. Bio je projektant cementara koje su se gradile u Iraku i Etiopiji, a u jednom periodu svog života bavio se i oslikavanjem keramičkih vaza. Jednu takvu umjetninu čuva Gradski muzej u Virovitici. Govorio je 7 jezika i napisao je niz udžbenika strojarske struke. To su bila kapitalna djela, prva na području bivše države, koja su koristila sve generacije strojara te je po tome možda i poznatiji nego kao strojarski inženjer. Radio je kao profesor, direktor tehničke škole, profesor na Visokoj tehničkoj školi u Zagrebu i iz toga se vidi da je bio zaista svestran u svim područjima djelatnosti.

Ploču je postavilo Društvo strojara koje nosi njegovo ime, a otkrivanju su uz članove društva i predstavnike Grada Virovitice na čelu s gradonačelnikom Ivicom Kirinom, prisustvovali i njegovi sinovi Dražen i Branimir. Tom prilikom gradonačelnik Kirin istaknuo je da će dati podršku Društvu prilikom ostvarivanja raznih prijedloga i inicijativa vezanih uz tehnološki razvoj grada.

(www.icv.hr, žđ; Foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”398025″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content