Obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak te srednje škole iz Pitomače i Slatine na “Danima poslova u turizmu”

U Osijeku je održan skup pod nazivom Dani poslova u turizmu, na kojem su sudjelovali ministar turizma Gari Cappelli i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić, a koji je organiziran s ciljem jačanja vidljivosti zanimanja u turizmu te mogućnosti zapošljavanja koje pruža turistički sektor. U Osijeku je ovom skupu nazočila i obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, kao i svi župani iz pet slavonskih županija, a predstavile su se i Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača te Industrijsko-obrtnička škola iz Slatine. U Osijeku je bilo više od 4000 posjetitelja i nezaposlenih osoba uključujući 350 učenika iz završnih razreda srednjih škola u ugostiteljstvu.
Prilikom svečanog otvorenja, ministar Cappelli izrazio je važnost obrazovanja i kvalitetnih kadrova u turizmu te dodao kako Ministarstvo turizma u suradnji sa svim relevantnim dionicima javnog, privatnog i civilnog sektora intenzivno radi na rješavanju pitanja ljudskih potencijala u turizmu, provodi mjere motiviranja mladih za obrazovanje i rad u turizmu te potiče cjeloživotno usavršavanje. Ministar Capelli je također naglasio kako Vlada Republike Hrvatske u svom Programu za mandat 2016.-2020. godine kao temeljne ciljeve koje želi postići istaknula upravo zapošljavanje i stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta. Posebno je istaknuto da će te ciljeve dostići „ciljanim obrazovanjem za bolju zapošljivost nezaposlenih, posebno u djelatnostima od strateškog interesa za Hrvatsku poput turizma, graditeljstva, prometa, brodogradnje.“
U prigodnom obraćanju ministar rada i mirovinskoga sustava dr.sc. Tomislav Ćorić je, između ostalog, istaknuo aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u smislu posjeta poslodavaca s ciljem identifikacije potrebe za sezonskom radnom snagom od rujna  2016. godine pa sve do kraja veljače 2017. godine.
Nakon svečanog otvorenja održana je panel rasprava pod nazivom „Zapošljavanje u turizmu – izazovi i mogućnosti“, a uz ministara Ćorića i Cappellia, sudjelovali su i zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić, direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske dr. sc. Iva Bahunek, potpredsjednik za turizam, trgovinu i financije Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher i član Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske Obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Šibensko kninske županije Joso Smolić.

U sklopu Dana poslova u turizmu, ministarstva su sudionicima predstavila natječaje usmjerene na jačanje kvalitete obrazovanja u turizmu. Skup je organiziran u suradnji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu i riječ je o prvom skupu, dok će se preostala dva održati 14. ožujka u Zagrebu i 21. ožujka u Kninu. (mint.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content