Uskoro će zgrada Učeničkog doma u Virovitici zahvaljujući VPŽ i VIDRA-i zasjati u punom sjaju

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, kao i pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac, ravnateljica VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Emina Kovač i voditeljica projekta Tajana Bukovšak, obišli su Učenički dom u Virovitici i radove na energetskoj obnovi ove ustanove.

Zgrada današnjeg Učeničkog doma Virovitica izgrađena je 1927. godine i njen energetski razred je D, a nakon završetka projekta koji se planira ove godine, on će biti B razred. Sukus je to projekta energetske obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja odnosno Učeničkog doma Virovitica, koji je prošle godine, u suradnji s VIDRA-om prijavila Virovitičko-podravska županija. O radu ove institucije govorio je tajnik Mario Jakša, podcrtavši kako je trenutni kapacitet Učeničkog doma Virovitica 119 osoba, a trenutno je na smještaju njih 115. Zanimljivo, za korisnike Učeničkog doma koji dolaze iz udaljenijih krajeva, npr. Voćina, dom je organizirao besplatni prijevoz u Učenički dom i iz njega.

Ukupna vrijednost projekta je 1.326.434, 21 kunu. Ukupni prihvatljivi troškovi iznose 1.162.334,21 kunu, a bespovratna sredstva su 813.633,95 kuna (EFRR – 348.700,26, a FZOEU – 464.933,69 kuna). Virovitičko-podravska županija za ovaj projekt izdvaja 30 posto sredstava.

Navedenim projektom energetske obnove, će se smanjiti potrošnju energije i štetnih emisija CO2 i kroz poboljšanje toplinske zaštite ovojnice (toplinska izolacija krova iznad grijanog prostora, vanjskih zidova i stropa prema negrijanom prostoru), elektrotehničke mjere zamjene postojeće rasvjete rasvjetom. Energetskom obnovom projektirana je ušteda od 72,37 posto toplinske energije za grijanje, dok je zamjenom unutarnje rasvjete učinkovitijom projektirana ušteda od 64,60 posto električne energije za rasvjetu. Izvođač radova je Slavić Inženjering, a stručni nadzor obavlja tvrtka Croming d.o.o. Pitomača. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”398255″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content