U Virovitici održan okrugli stol na temu “Žene u politici”

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici u srijedu navečer održan je okrugli stol na temu “Žene u politici”. Tom prigodom nazočili su obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednica Gradskog vijeća grada Virovitice Lahorka Weiss, članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Virovitice i povjerenstva za ravnopravnost spolova VPŽ na čelu s predsjednicom županijskog povjerenstva Desom Kolesarić, pročelnik za poljoprivredu i gospodarstvo u VPŽ Igor Andrović, članice Katarine Zrinski VPŽ i Virovitičke “Katarine” s predsjednicom Vlastom Honjek Golinac i ostali.

Postotak žena na kandidacijskim listama za prošlogodišnje prijevremene parlamentarne izbore pao je u odnosu na pretprošlogodišnje redovne izbore s 41,41% žena, na 39,74% žena na izbornim listama. Na lokalnoj razini ti su postoci daleko manji.

Odgovornost snose političke stranke, ali i hrvatsko društvo u cjelini u kojem su i dalje prisutni stereotipi o “prirodnim” spolnim ulogama koje podrazumijevaju da se muškarci trebaju nalaziti na upravljačkim pozicijama, a da se žene trebaju više posvetiti kućanstvu.

Kako ženu općenito doživljavaju hrvatski mediji, pokazala je u prezentaciji Vlasta Honjek Golinac, predsjednica Virovitičkih Katarina.

Zaključci s okruglog stola:

– Primarna odgovornost za povećanje političke participacije žena je u prvom redu na političkim strankama, a onda i na društvu u cjelini, jer se rodna ravnopravnost uglavnom prihvaća tek deklaratorno, što ne omogućava ravnopravno sudjelovanje muškaraca i žena u politici, uživanje istog statusa i jednakih prava za realizaciju potencijala koje imaju

– Rodna kvota definirana u hrvatskom zakonodavstvu trebala bi biti tek privremena mjera do ostvarivanja ravnopravne zastupljenosti kandidatkinja i kandidata na izbornim listama (50% oboje), a ne tek smanjenje „osjetne neuravnoteženosti“

– Kvota žena na izbornim listama najvidljivija je, ali nedostatna mjera, za veće sudjelovanje žena u političkom odlučivanju na svim razinama. Veća zastupljenost žena trebala bi biti potreba, a ne zakonski imperativ, međutim, sve dok ne ojača svijest i potreba o ravnopravnosti, treba inzistirati na kvotama, jer to je jedini način da senzibiliziramo društvo za ovu problematiku. (www.icv.hr; foto: Matija R.)

[g-gallery gid=”398287″ random=”1″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content