FOTO: Vrijedni OPG-ovci s područja općina Lukač i Gradina primjer kako se može živjeti od poljoprivrede

OPG MARIJA Špoljara iz Terezinog Polja, Ivice Ponediljka iz Turanovca te Slavka Viljevca iz Brezovice zahvaljujući Razvojnoj agenciji VIDRA korisnici su sredstava za provedbu Podmjere 4.1. „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ kojima će modernizirati svoju proizvodnju te podići konkurentnost. Ove vrijedne poljoprivrednike obišli su pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove i ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, a OPG-ovce s područja općine Lukač Marija Špoljara i Ivicu Ponediljka i načelnik Općine Đurko Bukvić,  te su tom prilikom saznali što ova sredstva za njih znače te u što su ih uložili.

opg spoljar terezino polje 13

Zahvaljujući VIDRA-i OPG Marija Špoljara je dobio 849.014,22 kuna, bavi se stočarskom proizvodnjom, obrađuje oko 130 hektara zemlje i naglašava kako će se i nadalje prijavljivati na EU fondove
Oni koji ulaze u Hrvatsku na Graničnom prijelazu Terezino Polje, prvo što će ugledati u našoj zemlji je jedno poljoprivredno imanje. Samo stotinjak metara od „rampe“ smjestio se OPG Marija Špoljara. Ovaj vrijedni poljoprivrednik „sav je u zemlji“. Obrađuje 130 hektara zemlja, od čega je 80 njegovo vlasništvo. Uzgaja bikove i godišnje ih „othrani tridesetak“. Ovaj uređeni OPG jedan je od korisnika sredstava za provedbu Podmjere 4.1., a dodijeljena mu je potpora u iznosu od 849.014,22 kuna, uz intenzitet potpore od 70 posto ukupno prihvatljivih troškova. Doprinos EU sredstava je 85, a Republike Hrvatske 15 od ukupno dodijeljene potpore. OPG Špoljar Mario dobivena sredstva će uložiti u modernizaciju te razvoj stočarske proizvodnje na poljoprivrednom gospodarstvu, ali naglašava kako se i nadalje želi prijavljivati na EU fondove.
Ovaj vrijedni poljoprivrednik uz stočarsku proizvodnju bavi se i ratarstvom. Uzgaja kukuruz, pšenicu i soju. Dio od toga koristi za proizvodnju hrane, a dio mu otkupljuje ZEA-a, s čijom suradnjom je Mario iznimno zadovoljan.

IMG 0119
OPG Ivice Ponediljka je “gospodarstvo kao iz udžbenika” u kojem je sve “kao po špagi”, gdje sve ima svoje mjesto, gdje se čini kako je traktor upravo izašao iz “prodajnog salona”
Da Ivica Ponediljak nije odlučio biti poljoprivrednik, bio bi – ljekarnik. Ovdje slobodno možete hodati u “bijelim kutama”, jer kod njega je „sve kao po špagi“, pa tako i traktor izgleda kao da je sada izašao „iz prodajnog salona“. “Istina, na kombajnu su ostaci „jeseni“, ali uz Ivičinu opasku „kombajn se ne pere u jesen, jer tada se hvata hrđa i trulež, već u proljeće“.
Tu u Turanovcu, svi znaju za vrijednog Ivicu. Obrađuje 100 hektara zemlje, od čega je 48 u državnom zakupu. Sadi žitarice i povrće, a pod dva plastenika smjestilo mu se oko 8 hektara paprike. Nije iz smjestio David Copperfield, već…
– To su flanci za tu površinu – kazuje nam Ivica Ponediljak uz osmjeh od uha do uha, a isti takav osmjeh, razvukao je i početkom siječnja kada je preko VIDRA-e dobio 132.986,29 kuna na Podmjeri 4.1.. Inače, on je bio prvi koji se s područja naše županije u VIDRA-i prijavio na „ruralni razvoj“…
OPG Ivice Ponediljka je gospodarstvo koje je po svim pravilima. „Gospodarstvo za pet“, savršeni primjer „iz udžbenika o poljoprivredi – kako bi nešto trebalo biti“. Ivica ističe „kako mu je žao što nije prijavio više na Podmjeru 4.1.. Ovako je od navedenog iznosa dobio 70 posto povrata i kupio je drljaču, plug i prskalicu, s ciljem modernizacije i razvoja povrtlarske proizvodnje, a s VIDRA-om će nastaviti daljnju suradnju u novim EU projektima, jer kako ističe „VIDRA i Virovitičko-podravska županija su sigurna opcija za pomoć poljoprivrednicima s našeg područja.

viljevac brezovica 6

Slavko Viljevac sa svoja dva sina Dominkom i Rokom, obrađuje oko 80 hektara i kazuje kako se danas, uz puno rada, može pristojno živjeti od poljoprivrede
Nekad je Slavko Viljevac svoje proizvode nosio na tržnicu. Bila je tu uglavnom paprika i lubenica, no u posljednje vrijeme gotovo sve što proizvede preda virovitičkoj Brani i s tom je suradnjom iznimno zadovoljan. Osim toga surađuje i s Agrimexom te Jasenskom pa više nema potrebe biti „na tržnici“.
– Treba i potegnuti od Brezovice do Virovitice, ovako je bolje i svi su zadovoljni – kazuje Slavko Viljevac.
Zadovoljni su i otkupljivači jer im Slavko isporučuje prvoklasnu robu, a Slavko jer se sve uredno plaća. I Slavko je jedan od onih kojima je VIDRA Razvojna agencija Virovitičko-podravske županije, uljepšala život. Na Podmjeri 4.1. OPG Slavka Viljevca je dobio 103.586,42 kuna. Slavko je cijeli život uz poljoprivredu, no prvi zakup zemljišta bilježi 1994. godine. Danas najvećim dijelom sadi pšenicu, soju i kukuruz i ima oko 2 jutra plastenika gdje su uglavnom presadnice. On obrađuje 50, a sinovi Dominik i Roko još oko 30 hektara. Upravo ga činjenica da su sinovi ostali „na zemlji“ najviše veseli.
– Drago mi je jer su sinovi nastavili proizvodnju i to je pokazatelj kako mladi mogu pronaći svoje mjestu na selu, te uz puno rada, pristojno živjeti od poljoprivrede. (www.vpz.hr; foto: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content