Na rijeci Dravi u Terezinom Polju invazija dabrova

Pojava koja se u našoj županiji pratila sa smiješkom, sada je prerasla u nešto sasvim drugo. Naime, naglo razmnožavanje dabrova uvjetovalo je i širenjem njihove zajednice, a uz rijeke, jezera, potoke i bare odredišta su im i tamo gdje ima mogućnosti za zaklon i materijala za pravljenje brana, odnosno drveća.

– Na lijevoj obali rijeke Drave u Terezinom Polju sporadičnih slučajeva glodanja drveća ima već nekoliko godina, ali sada se situacija otela kontroli. Dabrovi su odsjekli ili ogolili oko sto metara obale uz rijeku Dravu. Radi se uglavnom o vrbi koja je ili nakon glodanja otplutala zajedno s dabrovima Dravom ili još uvijek visi na deblu. Potpuno je jasno da nagriženo deblo, čak i ako poslije dabrova i ostane u jednom komadu, stradava, isušit će se i istrunuti. To je izvjesna budućnost obale rijeke Drave, jer dabrova ima svuda i ovo je samo jedan primjer. Nije samo uništavanje flore u pitanju, nego i opasnost za obalu – rekao nam je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Terezinog Polja Darko Orač.

MG 1562DABROVI PREDSTAVLJAJU VELIKU OPASNOST, A SVE BI NA KRAJU MOGLO REZULTIRATI I PROMJENOM TOKA DRAVE

– Osim što nestaje drveće i obala poprima opustošeni i tužni izgled, ima i gorih stvari. Poznato je da drveće, posebno ako je veće i s jačim korijenom, povezuje zemljište i ne dopušta da dođe do obrušavanja, tim više što se u ovom slučaju radi o obali rijeke Drave koja je na našem dijelu visoka i brza, posebno u godišnja doba kada se otapa snijeg ili ima puno oborina. Da nema tog drveća uz Dravu, obala bi davno bila odnijeta, a poplave sveprisutne i to upravo radi dabrova koji su zakonom zaštićeni, a nitko nije predvidio kako se od njih obraniti.

Te zubate životinje žive u rupama po obali tik uz Dravu, a odsječenim stablima i granama prave si dodatno sklonište. Razumijemo da je to njihovo sasvim normalno ponašanje i da nas ljude smatraju uljezima, ali sve to zaista nije razlog da zajednica to mirno promatra. Dabrova nema samo u Terezinom Polju nego i po cijeloj obali Drave, a pojavili su se i na Virovitičkim jezerima i tamo “prave red”. Da bi koliko-toliko zaštitili drveće, mještani Terezinog Polja, ribolovci, lovci i ostali omotali su debla čeličnim mrežama, no to je samo “vatrogasna mjera”. Ovim putem apeliram na lokalnu samoupravu da zajedno s odgovornim subjektima nešto poduzme jer realna je opasnost od daljnjeg propadanja flore, samim time i faune, obrušavanja zemljišta, poplava, ali i promjene toka rijeke Drave, što bi moglo imati katastrofalne posljedice – rekao nam je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Darko Orač.

MG 1549Svi oni koji su možda sumnjičavi, neka odu na lijevu obalu rijeke Drave u Terezinom Polju i uvjere se sami u ovaj problem. Dabrovi jesu simpatični, ali u ovom slučaju su i te kako opasni za opstanak drugih vrsta, pa čak i čovjeka. (www.icv.hr; bs, foto: Matija R.)

[g-gallery gid=”402254″ random=”1″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content