Mali ekolozi uče velike o blagu koje se krije u otpadu

Sade cvijeće, voće i povrće, recikliraju, kompostiraju, a ni u školu još nisu pošli. Oni su najmlađi virovitički ekolozi, u gradskom Dječjem vrtiću Cvrčak, koji marljivo brinu o prirodi i zaštiti okoliša. Što sve rade i kako povezuju ekologiju, sport, biologiju, učenje i igru, pokazali su ovih dana, u okviru obilježavanja Dana planeta Zemlje.

mloekolozi1 CustomBLAGO IZ OTPADA

Vrtić se već sedam godina ponosi statusom eko-škole. Koordinatorica eko-škole Anita Špoljarić ističe da se ove godine posebno bave pitanjem recikliranja, a pod motom “blago iz otpada”. Stare plastične zdjele i ambalaža, kartonske kutije, promotivni letci, torbe i majice, sve što bi inače završilo u kontejneru, za njih je – blago. “Sve navedeno se može iskoristiti za nešto novo, funkcionalno i korisno”– objašnjava odgojiteljica Anita Špoljarić. Papirnati tuljci od ručnika za ruke postali su cijevi za preskakanje u vrtu, stari promotivni letci postali su loptice koje male ručice ubacuju u tunele od starih kartonskih kutija. Naoko igra, stručnom će oku otkriti da mališani pritom vježbaju motoriku, socijalne vještine, uče se odgovornosti. Njezina kolegica Ružica Vedrinski, također koordinatorica eko-škole u okviru vrtića, ističe kako se svi sadržaji vezani uz zaštitu prirode prilagođavaju dječjem uzrastu i njihovim mogućnostima. – Uči se kroz igru i istraživanje, na djeci zanimljiv i razumljiv način – kaže Ružica Vedrinski.

ekolozi piljevina CustomSIGURNI U IGRI

Svaka skupina u vrtiću, s vrijednim odgajateljicama, djeci približava prirodu i potiče ih da predmete koriste više puta. Balon tako postaje platno za bojanje, a stare gume izvrsna sjedalica u prirodi ili dio izazova u sportskom natjecanju. Budući da zaštite prirode nema bez aktivnosti na otvorenom, u vrtu, dvorištima i na zelenim površinama, nužno je da pritom djeca budu sigurna, upozorili su i iz PU Virovitičko-podravske. U suradnji s vrtićem, djelatnici kontakt policije i policijski službenik za protueksplozivnu zaštitu mališane u starijim skupinama učili su kako prepoznati opasne predmete, ako ih pronađu na zelenim površinama u gradu. Naglasili su da je nužno ne dirati te predmete, nego što prije obavijestiti roditelje ili stariju osobu, a zatim i odgovorne službe koje će ih pravilno ukloniti. (www.icv.hr; mlo)

[g-gallery gid=”405513″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content