Po prvi puta javno prikazani funkcionalni modeli Ote Horvata nakon 67 godina

U srijedu , 19. travnja 2017. godine u maloj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu Društvo strojara „Oto Horvat“ – Virovitica zajedno s Državnim arhivom u Virovitici predstavilo je monografiju OTO HORVAT. Monografiju su predstavili autori Zagorka i Boris Kulišić, a u ime izdavača je govorila ravnateljica Državnog arhiva u Virovitici Dijana Cenger. Ispred ogranka Matice hrvatske u Virovitici gost je bila predsjednica Dubravka Sabolić, kustosica Gradskog muzeja koji je vlasnik Horvatovih maketa vlakova.

oto horvat zg 2U predvorju dvorane postavljene su tračnice i po prvi puta je nakon više desetljeća predstavljena renovirana lokomotiva s vagonom za ugljen i vagonom cisternom koja je vozila svoju malu kompoziciju. To je maketarski rad inženjera Ote Horvata iz 1949. godine kojeg je predstavio Goran Denac, voditelj sekcije maketara vlakova Društva inženjera i tehničara strojarske struke „Oto Horvat“.

U tehničkom dijelu da vlak vozi besprijekorno pobrinuli su se Robert Bogović, član sekcije maketara i Zoran Kozjak, tajnik društva strojara „Oto Horvat“ koji je zajedno s Tomislavom Žužićem, nastavnikom praktične nastave elektrotehnike u Tehničkoj školi osposobio lokomotivu za vožnju. Predstavljanju monografije prisustvovala su i djeca Ote Horvata: Ljerka, Dražen i Vladimir Horvat.

oto horvat zg 7Sve se to događalo u ozračju obilježavanja 175. godišnjice Matice hrvatske, a odjel za matematiku i prirodoslovlje je priredilo ovo predstavljanje jer je Virovitičanin Oto Horvat dao veliki doprinos razvoju tehnologije pisanjem prvih stručnih knjiga na hrvatskom jeziku iz područja strojarske tehnologije, a vrlo veliki doprinos je dao njenom razvoju svojim inovativnim praktičnim radom u strojogradnji.

oto horvat zg 9Članovi Društva strojara „Oto Horvat“ i kustosica Gradskog muzeja, vraćali su se kući izuzetno zadovoljni jer su dobili obećanje Otova sina Vladimira da će svoje lokomotive i vagone koje posjeduje pokloniti Virovitici. Ovim su se Virovitičani odužili svojem velikom sugrađaninu inženjeru Otu Horvatu. (www.icv.hr, izvor: Goran Denac i Društvo MH)

oto horvat zg 12

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content