STRAH OD MRAZA: Lomačama, biostimulatorima i molitvom protiv oštrog proljetnog mraza

Niske temperature i ovoga su travnja, kao i lani, uzgajivače voća i povrća natjerale na hitnu akciju za spas uroda od proljetnog mraza. Savjetodavna služba danima upozorava proizvođače voća i povrća na mogućnost smrzavanja, pa su se mnogi aktivirali i pokušali spriječiti štetu od mraza na jabukama, breskvama, vinovoj lozi, povrću i žitaricama.

– U pripravnosti smo otkako je na snazi upozorenje od mraza. Kod blagog mraza pomoći će dobra priprema, i to biostimulatorima na bazi morskih algi koji se nanose na voćku prskanjem. Pomaže i navodnjavanje voćaka desetak dana prije niskih temperatura – objašnjava Stanko Suhanek, predsjednik Udruge voćara Virovitičko-podravske županije. Nahranjena, obrezana i zaštićena voćka lakše će podnijeti blagi mraz.

No, ni dobra priprema neće pomoći ako je riječ o jakom mrazu i temperaturama koje se spuštaju i do minus 5 Celzijevih stupnjeva, a što se dogodilo prošle godine. Unatoč muci i trudu mraz je “pobrao” voće i povrće na području županije u vrijednosti od oko 95 milijuna kuna, ostavivši voćnjake, vinograde i parcele s povrtnim kulturama sa štetama koje su se kretale između 30 i 100 posto.

– S voćkama je tako, kako nam Bog da. Nešto možemo spasiti, nešto ne. Važno je urod osigurati ranije, plaćati osiguranje u slučaju štete i nadati se da nam ipak neće trebati. Tada se šteta nadoknađuje iz europskih fondova koji vraćaju 65 posto uloženih sredstava – objašnjava Stanko Suhanek.

Lomačama protiv niskih temperatura

Svoj ovogodišnji urod jabuka i breskvi, koje su sada u najkritičnijoj fazi, od mraza bi želio spasiti i voćar Zlatko Crljen iz Gradine. Poslušao je Savjetodavnu službu i pripremio iskrčeni voćnjak. Stare breskve i jabuke poslužit će mu da spasi nove, na ukupno 8 hektara.

– Ako se temperature oko 23 sata spuste ispod 3 Celzijeva stupnja, to je znak da će pasti mraz. Tada ćemo paliti lomaču od drveća u središtu i oko voćnjaka kako bismo spasili voćke od smrzavanja. Tata će dežurati cijelu noć, daj Bože da nam ove godine nešto i ostane – ističe Zlatko u ime svog obiteljskog gospodarstva koje je prošle godine pretrpjelo 100-postotnu štetu na jabukama i nisu dobili ni kunu naknade. (www.icv.hr; Zlatko Ciprijanović, Marija Lovrenc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content