VIROVITICA KAO ODREDIŠTE IZLETNIKA ŽELJNIH AVANTURE: Biciklizam, karting staza i planinarenje za one koji ne miruju tijekom godišnjeg odmora

Masovni turizam koji podrazumijeva mirno provođenje godišnjeg odmora u apartmanu ili hotelu uskoro odlazi u povijest. Na njegovo mjesto posljednjih godina, pokazuju svjetski trendovi, dolazi tzv. aktivni turizam u kojem se godišnji odmor provodi uz vožnju na biciklu, obilasku znamenitosti i kušanju domaćih delicija te raznim sportskim aktivnostima.
Prilika je to koju su prepoznali i u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja koja je uključena u adrenalinske sportove, brigu o turistima i organiziranju popratnih sadržaja u turističkoj sezoni. HGSS je stoga osmislio nacionalne projekte održivog razvojnog turizma povezavši turizam i gospodarstvo te ih predstavio i u Virovitici.

Korist za izletnike, ali i lokalnu zajednicu

– Konkretno, predstavljamo projekte od kojih će koristi imati lokalna zajednica, udruge i turističke agencije, a najviše turisti i građani. Riječ je o ulaganjima koja imaju višestruku korist, jeftina su, brza i u najkraćem roku privlače najveći broj posjetitelja. Financirana su iz državne blagajne ili fondova EU – objasnio je Ranko Milić, savjetnik Odjela za razvoj i projekte HGSS-a.

O čemu je točno riječ? R. Milić koristi ovaj primjer: ljubiteljima prirode nije više dovoljno sjesti na klupu u šumi ili parku. Oni žele mogućnost planinarenja, odmorište gdje mogu nešto pojesti i otići na toalet, vidikovac na stazama, informativne ploče o biljnom svijetu, adrenalinske parkove…

– Prilika je to za nova radna mjesta, botaničare koji će ih voditi, ljubitelje sporta koji će im pružiti mogućnost penjanja po užetu ili lokalnog ugostitelja koji će ih na kraju staze dočekati u svojem restoranu uz domaći sir, vrhnje, kulen i vino – slikovito dodaje R. Milić.

kartTuristi već troše energiju na Bilogori

No, gdje je tu Virovitica? Ona je već prepoznala svoje prirodne i turističke potencijale i posjetitelji ih itekako koriste, a to je potvrdila i Katarina Đurđević, direktorica Turističke zajednice grada Virovitice:

– Turisti već troše energiju na Bilogori, konkretno na izletištu Virovitička jezera gdje imamo poučnu i planinarsku stazu. Potencijal vidimo i u legendama vezanima uz Vilinsko oko i biljnom svijetu na tom području, a onima željnima adrenalinskih sadržaja nudimo karting stazu u Virovitici. Ljubitelji zahtjevnije vožnje biciklom uživaju i u stazama na Bilogori, a oni nešto mirnijih želja češće se bave ribolovom. (www.icv.hr; mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content