Istaknuti svjetski dizajner Karim Rashid dolazi u Hrvatsku, a razvoj njegovih prototipova za hrvatsku tvrtku ERA, izrađen je u suradnji s Panonskim drvnim centrom kompetencija

Jedan od najistaknutijih svjetskih dizajnera, Karim Rashid, otvorit će u utorak, 6. lipnja, u Muzeju Mimara izložbu ‘Dizajn svima’. Na njoj će predstaviti svoju interaktivnu kolekciju namještaja koju je dizajnirao za hrvatsku tvrtku ERA. Zanimljivo, razvoj njegovih prototipova (njih ukupno četiri) za hrvatsku tvrtku ERA izrađeni su u suradnji s Panonskim drvnim centrom kompetencija.

  • Upravo to i je svrha Panonskog drvnog centra kompetencija. Naša uloga je podrška poduzetnicima u razvoju u svim fazama proizvoda, u ovom slučaju s naglaskom na razvoj dizajnerskog koncepta. Ovo je tek početak buduće uspješne suradnje u podizanju konkurentnosti proizvoda vezan za dizajn, a što im možemo ponuditi u PDCK – kazala nam je Ivana Filipović, direktorica Panonskog drvnog centra kompetencija.

ivana filipovic
U zagrebačkom Muzeju Mimara, dizajner Karim Rashid predstavit će svoju kolekciju simboličnog naziva ‘Dizajn svima’, kojom nastoji približiti funkcionalnu i estetsku vrijednost svima koji žele razumjeti njezino značenje i poruku. Na otvorenju izložbe Rashid će posjetitelje upoznati s konceptom kolekcije nastale za tu tvrtku, koja proizvodi namještaj prema ekološkim standardima i od prirodnih materijala, kao i svojim razmišljanjima o suvremenom dizajnu.

Na izložbi ‘Ideologija ljepote’, održanoj prije pet godina u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, zagrebačka publika već je imala priliku vidjeti rad tog američkog umjetnika i dizajnera, koji u svojoj biografiji bilježi oko 3500 realiziranih dizajna u više od četrdesetak zemalja i za koje je osvojio 300 nagrada.

U ‘Karimanifestu’, objavljenom na njegovim internetskim stranicama, Rashid kaže da vjeruje kako bismo mogli živjeti u sasvim drugačijem svijetu koji bi bio pun inspirativnih predmeta, prostora, iskustava.

  • Dizajn je oblikovao naš svijet od samog početka, dizajnirali smo sustave, gradove, robu, bavili smo se svjetskim problemima. Dizajn se danas ne bavi rješavanjem problema, već uljepšava naše već izgrađeno okruženje, te poetski, estetski, iskustveno i osjetilno poboljšava naše živote – ustvrdio je Karim Rashid.Azure Interview KarimRashid 01 e1496083922113
    Među Rashidovim nagrađivanim radovima su luksuzna roba za Christofle, Veuve Clicquot i Alessi, demokratski dizajn za Umbru, Bobble i 3M, namještaj za Bonaldo i Vondom, rasvjetna tijela za Artemide i Fontana Arte, high tech proizvodi za Asus and Samsung, dizajn za Marburg i Abet Laminati, identitet brenda za Citibank i Sony Ericsson, ambalaža zar Method, Paris Baguette, Kenzo i Hugo Boss.

Njegov se rukopis prepoznaje i u nizu interijera restorana, hotela i banaka, radovi mu se čuvaju u dvadeset stalnih zbirki i prikazuju u nizu galerija diljem svijeta, a on je predstavljen u više knjiga i časopisa, među ostalim, u Timeu, Vogueu, Esquireu, GQ, Wallpaperu. Izložba u muzeju Mimara može se razgledati do 11. lipnja. Cijeli članak možete pročitati ovdje

Podsjetimo, nositelj projekta Panonskog drvnog centra kompetencija je bila Virovitičko-podravska županija uz partnere, VIDRA-u Agenciju za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković. Vrijednost je bila gotovo 45 milijuna kuna, a 99 posto projekta financirano je iz EU fondova. Panonski drvni centar kompetencija otvorio je ministar Tomislav Tolušić. (www.tportal.hr, www.vpz.hr, Fotografije: www.azuremagazine.com, Profimedia, Kristijan Toplak)pdck11

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content