OPG Ivice Ponediljka iz Turanovca kandidat je iz naše županije za najbolji OPG u Hrvatskoj – „Zlata vrijedan“

Četvrtu godinu u nizu Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede, uz podršku Hrvatske radio televizije i Hrvatske zajednice županija provode projekt ‘Zlata vrijedan’ – izbor najboljih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva u Hrvatskoj.

Predstavljamo obitelj Ponediljak iz Turanovca u Virovitičko-podravskoj nastavila je obiteljsku tradiciju svojih djedova i baka te na svom OPG-u proizvode povrće, žitarice, uljarice i ljekovito bilje.

Ivica Ponediljak iz Turanovca već je u djetinjstvu odlučio ostati na selu te živjeti od poljoprivrede pa je nakon završetka srednje škole prije dvadesetak godina nastavio rad na očevu gospodarstvu, a nekoliko godina poslije osnovao i vlastiti OPG. Na 10 hektara zemlje uzgaja povrće, dok je ostatak od oko gotovo 105 hektara zasijane žitarice i uljarice.

Marljivim radom tijekom godina proširio je obiteljsko gospodarstvo i vlastitim novcem izgradio skladišni prostor te obnovio mehanizaciju od koje je jedan dio nabavio putem europskih fondova. Njegovim stopama krenuo je i dvadeset jednogodišnji sin Antonio koji zajedno s ocem obavlja sve poslove na gospodarstvu.

Dio površina pod povrćem natapaju, a uz dobro ratarenje ističu važnost izmjena kultura na zemlji kako bi se izbjegle bolesti i pojava korova, a s druge strane time postižu i kvalitetan prinos. Svježe uzgojeno povrće plasiraju doslovno pod krilaticom od polja do stola u nekoliko trgovačkih lanaca. Osim u polju i vrtu obiteljske kuće u dvama plastenicima uzgajaju sadnice paprike koje će kada dovoljno izrastu zasaditi u polju na 4 hektara natapane površine. O njima brigu svakodnevno vodi supruga Slađana.

Proizvodnja povrća, slažu se svi u obitelji, iziskuje puno fizičkog rada, no trud se na kraju ipak isplati. Od poljoprivrede u Hrvatskoj, kažu, može se itekako dobro živjeti unatoč slici koju smo stekli ovih dana prateći priču o lošoj situaciji u velikom nacionalnom koncernu, i to samo ako se poštuju neka nepisana pravila. ‘Ako nešto radiš, trebaš to raditi ozbiljno i uložiti svoja sredstva’, ističe Ivica Ponediljak.

S takvim stavom i uspješnim poslovanjem obitelj Ponediljak svijetao je primjer mladih ljudi koji su unatoč lošoj gospodarskoj situaciji u državi odlučili ostati na selu i živjeti od poljoprivrede jer kvalitetne zemlje, kažu, imamo u izobilju, samo treba zasukati rukave i iskoristiti prirodni potencijal u proizvodnji kvalitetnog proizvoda koji domaći kupci itekako znaju cijeniti. (www.hrt.hr)
Share Button
Tweet
[Pin It]
[Email]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content