Sade cvijeće, čiste nogostupe i bore se protiv trave – djelatnici javnih radova

Njihovo radno mjesto je zelena površina pod suncem ili prometna ulica puna ljudi, a alat metla, motika i grablje. Riječ je o djelatnicima koji su na šest mjeseci zaposleni u javnim radovima, a koje plaća država uz pomoć proračuna Grada Virovitice. Za posao od 7-15 sati, na šest mjeseci, uz plaćene putne troškove, opremu i osposobljavanje za rad ove godine javila se i 53. godišnja Marija Vlašić iz Antunovca nedaleko od Virovitice.

– Ovo mi je drugi put da radim u javnim radovima, radila sam jesenas i sad sam opet u pogonu – priča nam dok sadi pelargonije u jednu od cvjetnih gredica u gradskom centru. Marija je bila dugotrajno nezaposlena u, evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Poput mnogih, staž koji joj se nigdje ne piše stjecala je u povremenim poslovima, najčešće sezoni. – Poljoprivreda, nema druge. Inače sam domaćica, navikla sam raditi u sezoni, ali voljela bih da mogu ostati raditi negdje za stalno. Meni je ova vrsta posla dobra, želim raditi i zadovoljna sam – kaže, usmjeravajući kolegicu koja motikom stvara rupe u zemlji za novi cvijet. Javni radovi omogućit će joj, kaže, siguran prihod, nešto na što kao službeno nezaposlena osoba nema pravo. Kada joj istekne ugovor u javnim radovima, probat će, ističe opet potražiti nešto u poljoprivredi. – Da su ovi radovi svake godine, ne bi bilo loše – iskreno kaže Marija.

Grad Virovitica ove godine zaposlio je čak 71 osobu u javnim radovima za dva programa; uz javne površine, dio djelatnika pomoći će starijim i nemoćnim osobama na virovitičkom području. Ovaj društveno koristan rad plaća država, u trajanju od 6 do 9 mjeseci, a lokalna samouprava preuzima financiranje putnih troškova, edukacije i osposobljavanja te opreme koju radnici pritom koriste. Bruto plaća iznosi oko 3.900 kuna. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content