Sanja Sabolić: Promocija poduzetništva mladih je iznimno važna jer ohrabruje mlade da pronađu alternativna rješenja

U organizaciji Savjeta mladih Virovitičko-podravske županije, u sklopu Europskog tjedna, održana je panel rasprava “Poslovne ideje mladih”. U prepunom caffe baru Škola tražilo se mjesto više. Kvalitetna tema i izvrsni panelisti potaknuli su mlade da dođu čuti praktično iskustvo razvoja vlastite poslovne ideje.

Panelisti koji su sudjelovali u raspravi su Kristina Lukačević (ARCHIpuls), Hrvoje Vampovac (Contorte), Sanja Mijac (Domaćica), Ivica Horvat (Plava tvornica), Tomislav Martinušić i Saša Rupić (Standing). Imali smo priliku čuti kako se je razvijala njihova poslovna ideja, koja je bila unutrašnja motivacija za otvaranjem tvrtke, koji su bili prvi koraci (oni pravi i oni pogrešni), kako im posao izgleda danas te koji su ciljevi u budućnosti. Naglašena je važnost promjene obrazovnog sustava koji mlade ne potiče na poduzetno razmišljanje.

Rješenje nije naučiti mlade ekonomskim definicijama, već ih sustavno od najnižih razreda osnovne škole, pa i predškolskih uzrasta, poučiti o poduzetništvu kroz praktični rad, naučiti ih da su slobodni izražavati svoje ideje, naučiti ih kako te ideje predstaviti i provesti u djelo te time jačati njihovo praktično iskustvo. U fokusu rasprave bila je nužnost razvijanja sustava mentoriranja mladih poduzetnika. Mentori bi bili savjetodavna podrška u ranim ranjivim godinama poslovanja kada su greške česte, a savjet i podrška nužni. Tako su kroz zanimljivu raspravu isplivale brojne ideje koje se mogu primijeniti i na našem području čime je ovaj networking u potpunosti ispunio svoj smisao.

– Smatramo da je povezivanje, širenje ideja, ohrabrivanje i savjetovanje iznimno važno i da ovakva događanja kojih nema mnogo u našoj lokalnoj zajednici mogu uistinu doprinijeti osnaživanju i razvoju novih poslovnih ideja. Promocija poduzetništva mladih je iznimno važna jer ohrabruje mlade da pronađu alternativna rješenja na tržištu i budu u korak s ekonomskim trendovima. Mlada osoba koja je uspjela razviti vlastitu poslovnu ideju daje primjer ostalima da je uz težak rad i dobru ideju moguće biti uspješan. Sretni smo što je panel bio ovako uspješan, opušten i interaktivan – na zadovoljstvo panelista i svih prisutnih – rekla je predsjednica Savjeta mladih Sanja Sabolić.

Panel su došli poslušati i pročelnica Ureda župana Jasna Abramović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igor Andrović, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač, ravnateljica Gradske razvojne agencije Slatine Danijela Maravić, profesori i studenti Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici.
Nakon panela organizirano je druženje uz degustaciju europskih jela koja su pripremili učenici Industrijsko-obrtničke škola Slatina i Strukovne škole Virovitica. (www.vpz.hr, ss, Fotografije: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”407725″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content