FOTO: Izložbom, sajmom rukotvorina i smotrom folklora započelo obilježavanje Dana općine Crnac

Općina Crnac započela je s obilježavanjem Dana općine i blagdana svetog Ivana Krstitelja. U narednih tjedan dana na lokacijama po cijeloj općini bit će održano niz sadržaja, a obilježavanje je započelo dvama sadržajima u organizaciji Udruge rukotvorina Cer iz Crnca. Udruga Cer organizirala je izložbu umjetničkih slika i sajam rukotvorina te smotru folklora. Izložbu umjetničkih slika postavila je autorica Tijana Faktor, 23-godišnja Crnčanka koja unatoč teškom hendikepu na rukama ima ogroman slikarski talent i radi vrhunske slike.

DSC1687

Prema riječima predsjednice CER-a Nikol Velić, sajam rukotvorina je jedna prelijepa priča u kojoj su uz pomoć prijateljica iz udruge Rukotvorine Zdenci prikazani ručni radovi prema shemama naših baka, kako se nekad u staroj Slavoniji tkalo, šilo, prelo… Na taj način mlađim naraštajima pokazano je veliko bogatstvo naše Slavonije. Ta priča nastavljena je i smotrom folklora na kojoj je nastupilo 5 kulturno-umjetničkih društava i to KUD ”Lipa” Nova Bukovica, ”Zdenac” iz Zdenaca, KUD Čačinci, KUD Matica Slovačka Miljevci i KUD Crkvari iz Crkvara, a kao uvod nastupili su mali folkloraši iz Velikog Rastovca.

DSC1769

-Ovi sadržaji su sjajan početak obilježavanja našeg Dana općine, zapravo mogu reći da ne možemo bolje početi nego prezentacijom onog najljepšeg iz Slavonije, a to je tradicija narodnih običaja, nošnji i glazbe. Do kraja obilježavanja čeka nas niz sadržaja, a središnji događaji su na sam Dan općine 24. lipnja kada će biti služena Sveta misa u našoj crkvi, potom u 19 sati po prvi puta Kočijada u Velikom Rastovcu i na kraju zabava u Mjesnom domu u Crncu. – rekao je načelnik općine Crnac Mato Damjan. (www.icv.hr, vg; foto: Vladimir Grgurić)

[g-gallery gid=”415738″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content