Za mališane Dječjeg vrtića “Cvrčak” sade poseban eko-vrt

Na parcelama u blizini Ulice Zlatnog polja u kontroliranim uvjetima rastu kelj, kupus, mrkva, cikla i drugo povrće. To je eko-vrt u kojemu rade djelatnice u javnim radovima, a za potrebe Dječjeg vrtića “Cvrčak”. Ondje siju, plijeve, čiste, sade, presađuju, a zatim i beru te pomažu u čišćenju povrća djelatnice Jasmina Vašarević, Ivana Sertić, Dragica Sić, Danijela Điketa i Margita Toplak. U vrtu sve ima svoje mjesto. Svaka kultura posađena je tako da ima optimalne uvjete za rast, ali i svojim djelovanjem, primjerice, štiti drugo povrće od nametnika. U proizvodnji se koristi isključivo ekološko gnojivo. Malč čuva rajčice od suše pa Margita Toplak brižno miče svaku stabljiku, provjeravajući raste li u blizini neželjena travka.

DSC03534– Volimo ovaj posao i bilo bi dobro da ga radimo svake godine. Ovo nam je druga sezona, već smo uhodani što se tiče uvjeta ekološke proizvodnje zahvaljujući detaljnim uputama višeg gradskog savjetnika za komunalno gospodarstvo Dinka Rujera s kojim svakodnevno surađujemo – kaže M. Toplak u ime “eko-skupine” koja hrani najmlađe Virovitičane.
U prvoj sezoni s ekološkog vrta na 5000 četvornih metara ubrali su oko 5 tona povrća, koje je osim za pripremu svježih obroka iskorišteno i za zimnicu. Inicijativu Gradske uprave koja pomaže ekološku proizvodnju prepoznali su i u emisiji HRT-a “Slušaj kako zemlja diše”. Gradu Virovitici za ideju, a kuharicama Dječjeg vrtića “Cvrčak” za pripremu povrća za zimu uručili su prošle godine posebne nagrade. Prošlog tjedna predstavnike HRT-a, koji su obišli ovogodišnji eko-vrt Dječjeg vrtića “Cvrčak” ugostio je gradonačelnik Ivica Kirin. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content