Obilježen Dan antifašističke borbe u Slatini

Za vrijeme Drugog svjetskog rata od 1941. – 1945. godine na području kotara Podravska Slatina poginulo je 2.500 boraca i 6.500 žrtava fašističkog rata. Ispred spomenika tim žrtvama položeni su vijenci i zapaljene svijeće povodom Dana antifašističke borbe koji se obilježava 22. lipnja. Vijence su položila izaslanstva Udruge antifašista Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije koja su predvodili Vladimir Jurić, predsjednik, Denis Ostrošić, gradonačelnik Slatine i Igor Pavković, zamjenik župana Igora Androvića.

Nekoliko riječi o značaju Dana antifašista rekao je predsjednik Udruge Vladimir Jurić, pri tom naglasivši – Antifašizam želi stvoriti Novi Svijet u kojem neće biti iskorištavanja slabih od jakih, gdje neće biti ponižavanja siromašnih od silovitosti bogatih, gdje će djela uma, nauke i vještine služiti zajednici za olakšavanje života a ne pojedincima za stjecanje bogatstva. Taj Novi Svijet ne može biti svijet poniženih već svijet slobodnih ljudi, naroda, jednakih u dostojanstvu i poštivanju čovjeka.

U drugom dijelu obilježavanja Dana antifašističke borbe nastupio je zbor Crveni makovi izvodeći istoimenu pjesmu Mihovila Pavleka Miškine dok je pjesmu Aleksandre Stojković Njihov put pročitala Mara Peterko.

(www.icv.hr, žf; foto: Ž.Felbar)

[g-gallery gid=”416367″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content