U Opatiji održan sajam franšiza, financijskih i konzultantskih usluga FEC 2017.

07. i 08. lipnja u Opatiji je uspješno održan Međunarodni sajam franšiza, financijskih i konzultantskih usluga FEC (Franchising Exhibition Croatia), koji već treću godinu zaredom organizira Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka.

Na dvodnevnoj konferenciji 7. i 8. lipnja promiče se ovakva vrsta poslovanja te se potencijalnim franšizerima predstavljaju uspješne hrvatske i međunarodne franšize i pružatelji financijskih i konzultantskih usluga. „Franšizna industrija u Europi vrijedi 350 milijardi eura, a zapošljava više od tri milijuna ljudi, a u svijetu generira više od 50 posto svjetske maloprodaje. Istraživanja u EU pokazuju da, primjerice u Italiji, 96 posto franšiznih brandova ujedno predstavlja i nacionalne. U Poljskoj je takvih 73 posto, a u Sloveniji 48 posto. Hrvatska se, s 12 posto vlastitih brandova u franšiznom poslovanju, nalazi na posljednjemu mjestu u Europi. Na našem tržištu trenutno posluje oko 200 franšiznih sustava s oko 17 000 zaposlenih koji posluju na više od tisuću franšiznih lokacija.

„Nedostatak edukacije o franšiznom poslovanju dovodi poduzetnike u Hrvatskoj do toga da franšize otvaraju što brže kako bi smanjili troškove i skratili vrijeme, nakon čega ih brzo i zatvaraju. Upravo tako utječu na imidž kvalitete franšize i obeshrabruju buduće potencijalne franšizere. Poduzetnici moraju shvatiti da je kvalitetno projektiranje poslovnoga koncepta preduvjet uspjeha franšize“, rekao je predsjednik Zajednice franšiznog poslovanja pri HGK Nikola Oršanić, dodajući da je ovakva vrsta poslovanja izuzetno poticajna za rast malog poduzetništva.

„Franšizni način poslovanja utemeljio se kao jedan od najsigurnijih oblika poduzetničkog ulaganja. Financijsko praćenje tih ulaganja relativno je siguran plasman kreditnih sredstava s izglednim povratom u planiranom razdoblju“, istaknuo je predsjednik ŽK Rijeka Vidoje Vujić.

Italija je bila zemlja partner sajma, te je s ciljem unapređenja gospodarskih odnosa s Italijom, potpisan i Sporazum o suradnji HGK –Županijske komore Rijeka i Komore za trgovinu, industriju, obrt i poljoprivredu Venezia Giulia.

Temeljem poziva organizatora, sajmu su prisustvovali predstavnici poslovne zajednice Virovitičko-podravske županije.

(HGK)