Maline – ljekovita snaga skrivena u delikatnim crvenim bobicama

Posebno mjesto među svježim ljetnim voćem zauzima malina, biljka koja pripada porodici Rosaceae.
Slatki plodovi maline, u čijem okusu možete uživati tijekom cijelog ljeta, iznimno su ljekoviti zahvaljujući snažnim antioksidansima. Nakon kupnje pojedite ih u roku dan-dva jer se lako i brzo kvare, a na sobnoj temperaturi sklone su i stvaranju plijesni.

Maline za čistu “peticu”
Ovi na dodir nježni plodovi sadrže obilje vitamina C, mangana i vlakana, a usto su dobar izvor magnezija, željeza, kalija, folne kiseline, fosfora, cinka i bakra.
Imate li genetske predispozicije za bolesti poput raka, dijabetesa, pretilosti i artritisa, maline su vaš najbolji saveznik. Tijekom sezone jedite ih svakodnevno i to potpuno zrele plodove, jer oni sadrže najveću koncentraciju antioksidansa.

1. Pridonose gubitku kilograma
Ovo voće siromašno je kalorijama, a bogato vlaknima, što ga čini izvrsnim odabirom za osobe na dijeti. Rheosmin, fitonutrijent pronađen u ovom voću, potiče aktivnost enzima, ubrzava metabolizam stanica masnog tkiva te smanjuje rizik od nastanka masne jetre.

2. Smanjuju rizik od raka
Visoke razine elagične kiseline čine ovo voće snažnim borcem protiv stanica raka. Istraživanja su pokazala da se crne maline, zahvaljujući antocijaninima, uspješno bore protiv raka debelog crijeva. Fitonutrijenti iz malina smanjuju oksidativni stres, kao i upalne procese u organizmu. Imate li stanice koje bi potencijalno mogle postati kancerogene, fitonutrijenti iz malina odaslat će im signale da ostanu zdrave.

3. Ublažavaju dijabetes i čuvaju zdravlje srca
Iako su slatkog okusa, maline imaju niski glikemijski indeks pa drže razine šećera u krvi pod kontrolom. Sadrže i antocijanine i polifenole, koji štite zdravlje vašeg srca.
Njihovom konzumacijom podiže se razina dušikova oksida u vašoj krvi – sastojka koji je zaslužan za opuštanje i širenje krvnih žila. Na taj se način sprečava nastanak periferne bolesti arterija.

4. Štite od artritisa i reume
Jeste li znali da redovitom konzumacijom malina možete ublažiti bolove u zglobovima? Tajna se krije u protuupalnim svojstvima antocijanina, koji imaju učinak sličan antibioticima i ibuprofenu. Istraživanja su pokazala da svježe crvene maline i njihovi ekstrakti čuvaju hrskavicu kod osoba koje boluju od artritisa.

5. Imaju anti-age učinak
Antioksidansi iz malina poništavaju štetne učinke slobodnih radikala, glavnih krivaca za proces starenja. Maline kožu štite od štetnih sunčevih zraka, smanjuju nastanak tamnih mrlja i diskoloracije, te koža postaje blistava. Birajte domaće i ekološki uzgojene maline jer su u njima sačuvani svi ljekoviti sastojci.

alternativa

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content