PROJEKT OSOBNE ASISTENCIJE: Matea je Katici sve – prijateljica, pomoć, potpora i radost

Jeste li se kada zapitali kako bi vam bilo da želite dosegnuti daljinski upravljač ili čašu vode, a ne možete? Veliki broj osoba s invaliditetom svakodnevno se nalazi u takvim situacijama i nerijetko ovise o tuđoj pomoći. Sličnu životnu priču ima Katica Vargović koja boluje od iznimno teške bolesti. Njena dijagnoza, Birgerova bolest, vrlo je rijetka i uzrokuje upale i propadanje krvnih žila, što dovodi do odumiranja ekstremiteta. Zbog nje su joj dosad amputirane obje noge i čak 9 prstiju na rukama.

ZA LAKŠU SVAKODNEVNICU
Zbog težine invaliditeta s kojim se nosi, ostvarila je pravo na osobnog asistenta. Riječ je o projektu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kojemu je cilj osobama s invaliditetom osigurati pomoć u svim aktivnostima svakodnevnog života. Ono što Katica ne može napraviti, za nju učini njena asistentica Matea Barać koja joj je, kako kaže, promijenila život.
– Prije sam po cijele dane bila sama, ljutila sam se i bila nervozna jer sam bila ograničena u stvarima koje sam mogla raditi. No, otkad je Matea došla, sve se promijenilo, ona mi je novi život – govori nam Katica.

ml asistent 2 Custom

PRIJATELJSTVO PRVO, OBVEZE TEK KASNIJE
Koliko je osobni asistent važan u životu osobe s invaliditetom, najbolje se vidi u odnosu ovih dviju žena. Matein je posao olakšati Katičin život i napraviti sve ono što ona ne može. Konkretno, od kućanskih poslova do pomoći kod osobne higijene. No, svu tu fizičku pomoć zasjenila je ona emocionalna. U samo pet minuta provedenih s njima lako je zaključiti da su “srodne duše”.
– Katicu ne gledam kao na posao, zadatak, prvenstveno sam joj prijateljica, a onda sve drugo – ističe asistentica Matea.
U sedam mjeseci koliko se poznaju razvile su poseban odnos.
– Ujutro čim dođe i pogleda me, zna kako sam. Ne moram joj objašnjavati boli li me, jesam li sretna ili nesretna – opisuje Katica dubinu odnosa koji su ostvarile, baziranog na prijateljstvu, razumijevanju i potpori. Neizostavan dio njihovog dnevnog rasporeda su stoga oni obični, ali srcu dragi rituali s prijateljima – šetnje i odlasci na kavu, kreativne radionice i druženja. Njihovo iskustvo najbolje dokazuje ideju koja je postala stvarnost – da jedan projekt toliko poveže osobe, da se međusobno nadopunjuju.

IMG 4777 Custom

PROJEKT OD ŽIVOTNE VAŽNOSTI
Projekt “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom” koji je raspisalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a financira se iz Europskog socijalnog fonda, predstavlja prekretnicu životima osoba s invaliditetom. Ovisno o vrsti i težini invaliditeta osoba može ostvariti pravo na osobnog asistenta koji joj pomaže u svim aspektima života: od kućanskih poslova do raznih socijalnih aktivnosti. Jedna od udruga kojoj je odobren ovaj projekt je i Udruga osoba s invaliditetom Slatina, koja je spojila Katicu i Mateu te im omogućila da kroje svoju zajedničku priču.

Tekst i foto: Mirjana Lukačić

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content