10. jubilarni ”Dani kukuruza”: Očuvanje starih slovačkih običaja i praznik pjesme i plesa

U organizaciji Matice slovačke Miljevci, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, saborskog zastupnika za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimira Bileka, Virovitičko-podravske županije, Općine Nova Bukovica i Osječke pivovare, u sjajnom seoskom ambijentu u Miljevcima, održani su tradicionalni, 10. jubilarni ”Dani kukuruza”. U sklopu manifestacije prikazani su stari slovački običaji runjenja kukuruza uz koje su pjevane tradicionalne slovačke pjesme, a potom je održana smotra folklora slovačkih društava iz Hrvatske i republike Slovačke.

2408miljevci 2 CustomSmotru je otvorio saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, a u sklopu otvaranja nazočnima su se obratili predsjednik Matice slovačke Miljevci Đuro Sobol, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, saborski zastupnik Tomislav Žagar, načelnik općine Nova Bukovica Tomislav Bračun te visoki gosti iz Slovačke, čelnici Ureda za iseljene Slovake u Republici Slovačkoj Peter Hrohacka i Alexandar Vilascik te predsjednik Saveza slovaka u RH Mirko Vavra, a otvaranju su još nazočili dožupan VPŽ Mario Klement, tajnica Saveza slovaka u RH i predstavnica Saveza za nacionalne manjine pri Vladi RH Branka Baksa, savjetnik za slovački jezik pri Ministarstvu obrazovanja RH Andrija Kuric i mnogi drugi.

2408miljevci 4 CustomKulturno-umjetnički program sjajnim su nastupom otvorili domaćini, Kulturna udruga Matice slovačke Miljevci, prvo svojim debitantski nastupom dječja folklorna skupina, a potom i odrasla, dok su se u nastavku programa predstavili Matica slovačka Osijek, dva društva iz Slovačke, FSK Očadnička iz Oščarnice mjesta sa sjevera Slovačke iz koje potječu Slovaci u Miljevicma te FSK Lokčan. Zaplesali su još članovi HKUD-a Bijela iz Brčkog iz Bosne i Hercegovine i Matica slovačka Zokov gaj, a nastupila je dramska sekcija Osnovne škole Vladimira Nazora Nova Bukovica, Područne škole Miljevci. Bila je ovo sjajna manifestacija koja je spojila očuvanje starih običaja Slovaka u Slavoniji te praznik pjesme i plesa, točnije prikaza prelijepe kulture slovačkog naroda. (www.icv.hr, vg)

2408miljevci 5 Custom 2408miljevci 3 Custom 2408miljevci 1 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content