Čak 102 uzorka na senzoričkom ocjenjivanju meda za ovogodišnji Agroexpo

U prostorima Udruženja obrtnika Virovitica u organizaciji Grupacije pčelarstva Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica i Virovitičko-podravske županije te u suradnji s Pčelarskim udrugama s područja županije, održano je senzoričko ocjenjivanje meda na kojem su ocijenjena 102 uzorka meda, što je 46 uzoraka više, u odnosu na 2016. godinu.

Senzoričko ocjenjivanje je obavilo ocjenjivačko povjerenstvo na čelu s eminentnim sveučilišnim profesorom, Draganom Bubalom s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ostali članovi povjerenstva bili su: Lidija Svečnjak i Saša Prđun s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Andrea Poslek iz HGK – Županijske komore Virovitica, Mirjana Špehar i Edita Černi iz Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, te Ljubica Kravarščan iz Savjetodavne službe – Podružnica Virovitičko-podravske županije. Kemijsku analizu meda obavio je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije.

Ocjenjivanje meda provelo se sukladno Pravilniku o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda u Republici Hrvatskoj i Codex Alimentarius standarda za med Europske unije. Navedeno senzoričko ocjenjivanje meda se održalo u sklopu 12. županijskog i 9. međunarodnog ocjenjivanje meda, a rezultati ocjenjivanja bit će objavljeni 16. rujna na 7. Agroexpu, Sajmu agroproizvoda i opreme u Virovitici.

(www.icv.hr, HGK ŽK Virovitica, Fotografije: Kristijan Toplak)