FOTO: Iako je 1994. godine protiv 43 počinitelja masakra u Četekovcu, Čojlugu, Balincima i Voćinu podnijeta optužnica, zločinci još uvijek nisu odgovarali za taj zločin

Na mjesnom groblju u Četekovcu održana je 26. komemoracija balinačkim, četekovačkim i čojlučkim žrtvama četničkog terora, uz Voćin jednog od najvećih na prostoru Virovitičko-podravske županije. Osim članova obitelji komemoraciji su nazočili i brojni gosti, koji su tom prigodom govorili o strašnom zločinu počinjenom 4. rujna 1991. godine, kada je na brutalan način živote izgubilo 24 mještana, a za koji još nitko nije odgovarao.

MG 2752Tim povodom načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović istaknuo je da je sjećanje na nevine žrtve i održavanje ovih tužnih obljetnica jedino što imamo, s obzirom da pravda još nije zadovoljena i da su zlikovci na slobodi.

MG 2773Ovaj zločin je osudio i izaslanik predsjednika Vlade RH, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović istaknuvši tužnu činjenicu da su žrtve ubijene samo zato što su Hrvati i katolici te da je najmlađa žrtva imala 18, a najstarija 92 godine.

MG 2777S posebnim emocijama i pijetetom nazočnima se obratila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Vesna Bedeković koja je u svom obraćanju naglasila da je na nama kao živim svjedocima toga vremena zadaća upozoriti na cijenu slobodne i neovisne Hrvatske koju su krvlju platili nenaoružani civili, ali i hrvatski policajci i hrvatski branitelji.

MG 2785Na kraju se nazočnima obratio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić koji se zapitao do kada ćemo čekati da se zločinci za zlodjela nad hrvatskim narodom u Domovinskom ratu kazne i na taj način zadovolji pravda.

Optužnica protiv 43 počinitelja tog zločina u Četekovcu, Čojlugu, Balincima i Voćinu podignuta je još 1994. godine, ali državno tužilaštvo još nije odradilo svoju zadaću. Dok se zločinci ne privedu kazni i dok se ne sazna gdje su svi ubijeni i izgubljeni Hrvati u Domovinskom ratu za koje se još ne zna, nema osnove za kvalitetan odnos sa susjednom Srbijom.

MG 2695Na komemoraciji su nazočila i izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja predvođeno pomoćnikom ministra Nenadom Križićem, Ministarstva obrane na čelu s izaslanikom ministra brigadirom Draženom Bratrnekom, Ministarstvo unutranjih poslova na čelu s načelnikom PU VPŽ Mirkom Kostelcom, saborski zastupnici Ana-Marija Petin i Tomislav Žagar, predstavnici Virovitičko-podravske županije, gradova Virovitice, Slatine i Orahovice, predstavnici i načelnici općina Virovitičko-podravske županije, braniteljskih udruga, mještani i ostali. Na spomen-obilježju u Četekovcu položeni su brojni vijenci i zapaljene svijeće, a prigodnu molitvu za sve stradale predvodio je župnik iz Nove Bukovice, velečasni Mario Matijević. (www.icv.hr, bs; foto: Matija R.)

[g-gallery gid=”425132″ random=”1″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content