Pred nama je ljepša strana jeseni: Ljubitelji toplog, stabilnog i suhog vremena će doći na svoje

Ljepšu stranu jeseni očekujemo u danima pred nama. Prolazno pogoršanje vremena očekujemo tijekom utorka, kada očekujemo povremenu kišu. Temperature zraka u danima pred nama postupno će rasti. Možda u najtoplijem dijelu dana „dosegnemo“ 20°C ili koji stupanj više. Pred nama je suh i stabilan vremenski period.

Skoro pa bablje ljeto :) Što je bablje ljeto?

Bablje ljeto (Miholjsko ljeto ili Martinjsko ljeto) je produženo razdoblje toplog (iznadprosječno toplog) i suhog vremena, koje se javlja nakon kalendarskog početka jeseni. Bablje ljeto je u narodu poznato i kao Miholjsko ljeto, prema blagdanu sv. Mihovila (29. rujna). U našim krajevima najčešće se podrazumijeva razdoblje do oko sredine listopada, a pojava je posljedica izraženog grebena azorske anticiklone (polja povišenog tlaka zraka).

Anticiklonalno polje u danima pred nama postupno će slabjeti. Od ponedjeljka ćemo se nalaziti u polju sniženog ili srednjeg izjednačenog tlaka zraka. Kod stabilnih sinoptičkih situacija (anticiklona) tijekom jeseni i zime gotovo uvijek tijekom jutra i večeri za posljedicu imamo sumaglicu ili maglu, mjestimice dugotrajniju.

U danima pred nama tijekom jutra i večeri mjestimice očekujemo kratkotrajnu sumaglicu ili maglu. Jutarnje temperature zraka očekujemo od 7°C do 11°C. Najviše dnevne od 15°C do 20°C ili koji stupanj više. Vjetar slab do umjeren pretežno južnih i istočnih smjerova. UV indeks nizak i umjeren.

Povoljni vremenski i biometeorološki uvjeti do ponedjeljka dobro će doći vinogradarima, voćarima i poljoprivrednicima za obavljanje radova na otvorenom.

Bacili smo pogled na „duge staze“

Na osnovu trenutnih izlaznih numeričkih prognostičkih modela listopad pred nama trebalo bi obilježiti pravo jesensko vrijeme. Temperaturno odstupanje trebalo bi se zadržati u granicama višegodišnjeg prosjeka, tako da ne treba očekivati izraženije i dugotrajnije periode topline! Listopad će kao i rujan nastaviti oborinama „bogatiji“ vremenski period. Signal za mogućnost mraza (prizemnog mraza) u zadnjoj dekadi listopada je umjeren. Lopate za snijeg u nižim predjelima nećemo trebati ipak, ali u višim planinskim predjelima u drugoj polovici mjeseca listopada vrlo vjerojatno da.

Inače srednji temperaturni maksimum tijekom listopada na području Virovitice je 16.6°C. Dok je srednji temperaturni minimum tijekom listopada na području Virovitice 5.2°C. Prosječno tijekom listopada na području Virovitice „padne“ 62.4 mm oborine. Sad na osnovu klimatoloških podataka i sami možete donijeti zaključak, o listopadu koji je pred nama.

Ljubitelji zime, ove zimske sezone 2017.-2018. mogli bi doći na svoje. Sve je izglednija oborinama „aktivnija ili bogatija“ zima. Temperaturno odstupanje još je nezahvalno prognozirati. Bilo, kako bilo. Mala je vjerojatnost vrlo tople ili ekstremno tople zimske sezone. Više o prognozi vremena za predstojeću zimu pisati ćemo krajem listopada. Do sljedeće dugoročne meteorološke analize preostaje svakodnevno pratiti kratkoročne ali i dugoročne numeričke prognostičke izlaze. (www.icv.hr; Kristijan Paljar)