AKTIVNI INTERNETSKI VREBAČI I IZNUĐIVAČI, POLICIJA UPOZORAVA: Ne pristajte na ucjenu za novac, ma kako vas bilo sram i odmah prijavite svaki slučaj

U Virovitičko-podravskoj županiji sve je više kaznenih djela iznude. Domišljati, sposobni i strpljivi iznuđivači svoje žrtve mame putem interneta ili ih prate kako bi ostvarili naum – stekli, kako zakon definira, nepripadajuću imovinsku korist, odnosno novac ili neko drugo sredstvo plaćanja.

SMIŠLJENA TAKTIKA

To je smišljena taktika, upozoravaju policijski stručnjaci, u kojoj počinitelji najčešće koriste kompromitirajući sadržaj kako bi žrtvu ucjenjivali i natjerali da plati određen iznos. Većina žrtava platit će cijenu za šutnju, u strahu da, primjerice, fotografije svojih obnaženih tijela koje diraju pred kamerom kod kuće ili u uredu ne završe na listi svih prijatelja na Facebooku, u šefovoj elektroničkoj pošti ili, najgore, pred očima obitelji, žene i djece.
– Iako počinitelj obeća da će nakon uplate određenog iznosa uništiti kompromitirajući materijal i održati riječ te pustiti žrtvu na miru, u mnogim slučajevima to i nije praksa. Osjeti li vrebač da žrtva ima novca, javljat će mu se i dalje, neovisno je li platio prvi iznos ili ne. Nastavit će tražiti od njega nove uplate sve dok osobu ne dotjera do financijskog ruba, dok ga ne dovede u stanje panike, straha, očaja. Na kraju osoba se slomi, sve prizna bliskim osobama i tek onda zatraži pomoć policije – iskustvo je stručnjaka za organizirani kriminalitet B. M.-a.

ZABRINJAVAJUĆA TAMNA BROJKA

On s timom radi na rješavanju iznuda na području Virovitičko-podravske županije, ali i šire. Žrtve, u strahu od javne sramote i poniženja, ili zbog straha i prijetnji za vlastitu sigurnost i sigurnost članova obitelji, najčešće iznude ne prijavljuju. Zato je, upozorava B. M., stvarna brojka daleko veća i ozbiljnija od 164 slučaja koji su prošle godine evidentirani i procesuirani na području Hrvatske. – Nužno je odmah javiti se u Policijsku upravu, čim primite elektroničku poštu s kompromitirajućim sadržajem, omotnicu s prijetnjom, izrađenu od izrezanih slova iz novina, rukom pisanu prijetnju, bilo kakav oblik pokušaja ucjene za novac. Ne pristajte ni na jedan uvjet jer nema časti među iznuđivačima. Javite se odmah policiji, ne morate za slučaj reći ni svojoj obitelji. Zaštitit ćemo vaš identitet i uz vašu pomoć brzo pronaći počinitelja – poručuje policijski stručnjak za organizirani kriminalitet.

Ironija cijele situacije je u tome što internetski vrebači vrlo brzo potroše sredstva koja su namaknuli ucjenom. Od žrtava, primjerice, traže da im kupe bonove za mobitele ili kodove Hrvatske lutrije te ih odmah potroše za online poker i druge igre na sreću. (www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content