FOTO: ZBOG OBNOVE GRADSKI PARK U OGRADAMA – Virovitičani posljednji put prošetali starim gradskim parkom

Virovitičani su prošlog vikenda posljednji put mogli prošetati starim parkom u središtu grada Virovitice. U ponedjeljak su ih dočekale sigurnosne ograde, budući da su rekonstrukcija dvorca i revitalizacija parka u punom jeku. Narednih godinu dana u park će smjeti samo radnici izvođača radova Radnik d.d. Križevci koji su zaduženi za rekonstrukciju vrijednu 21.215.682,54 kuna te Flore VTC koja je zadužena za krajobrazno uređenje vrijedno 3.675.086 kuna. Buduće krajobrazno uređenje virovitičkog Gradskog parka definirano je građevinskom dozvolom i glavnim projektom tvrtke Urbos prema Studiji zaštite i obnove Gradskog parka u Virovitici akademika Mladena Obada Šćitarocija. U tijeku su pripremni radovi, a nakon toga će započeti uklanjanje stabala.

MG 6422 Pano[g-gallery gid=”428823″ random=”1″]

BITNO SVAKO STABLO

Upravo je to vruće pitanje o kojemu se na sastancima dogovara struka, projektanti i izvođači. Koja stabla će ostati, a koja će biti srušena i po kojem kriteriju samo su neka od pitanja na koja odgovore daju i konzervatori iz Požege, županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom, tvrtka Arboring koja se bavi savjetovanjem u arborikulturi, urbanom šumarstvu i šumarstvu. Oni i drugi savjetnici održali su u utorak sastanak s gradonačelnikom Ivicom Kirinom i njegovim suradnicima.

MG 6504MG 6515Tom prigodom je zaključeno da će sva reprezentativna stabla koja imaju vrijednost i koja su stara dvjestotinjak godina te ne narušavaju vizure Dvorca Pejačević ostati na svom mjestu. Ostala će, sukladno projektu i svom zdravstvenom stanju (bolest, oštećenje) u roku od tjedan dana dobiti točnu procjenu – uklanjanje ili ostanak. Struka tvrdi kako se intenzivno raspravlja o svakom stablu te da će odluka ići na korist, a ne štetu važne kulturno-povijesne jezgre Virovitice. Ovaj Integrirani razvojni projekt “5 do 12 za Dvorac” vrijedan je 81.439.871 kunu, a 66.659.100 kuna financira Europska unija.

MG 7055A ovih dana intenzivno se radi na uklanjanju Gradskog bazena, čija je izgradnja 1942. godine djelomični razlog devastacije njegovanog perivoja oko gradskog dvorca. U tijeku su radovi na rušenju tribina i ograda te uklanjanju dotrajalih stabala.

MG 7064(www.icv.hr, ml, mlo, foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content