Đakovčanka Sanja Pažin i Merima Delić iz Srebrenika predstavile Orahovčanima svoje književne uratke

Gradska knjižnica Orahovica u sklopu Mjeseca hrvatske knjige organizirala je književnu večer dvije sjajne mlade autorice. Naime, u suradnji i suorganizaciji s Udrugom Aldo-književnost i nakladništvo” Slavonski Brod, u višenamjenskoj dvorani u Orahovici gostovale su Merima Glotic Delić iz Srebrenika iz Bosne i Hercegovine koja je predstavila svoj roman “Muk i zov” te mlada 18-godišnja Sanja Pažin iz Đakova predstavljajući svoj uradak “Bože, hvala Ti” (I. i II. Dio). Nazočne je na početku pozdravila nova ravnateljica Gradske knjižnice Orahovica Jelena Mihelčić, a potom je obje autorice predstavio glavni urednik udruge Aldo Ilija Matić iz Županje.

POTICAJ NA USTRAJNOST

-Predstavljajući Sanju Pažin i njenu knjigu dovoljno je prenijeti nekoliko riječi iz recenzije ove knjige ”Bože, hvala ti za riječi koje si izgovorio kroz Sanju”, Dijane Uherek Stevanović. Dijana je napisala.: Ono što posebno daje na značenju i značaju ovoj knjizi jest njena jednostavnost, opisujući vrijednosti u koje je vjerovala i još uvijek vjeruje, prevladavajući sve teške životne situacije i nedaće koje su rekla bih, bile neminovnost na tom putu, ali i neprestano učeći iz njih i kroz njih.  Jedna od osnovnih poruka knjige je poticaj na ustrajnost i borbu kroz koje čovjek može doći do željenih promjena u svakom segmentu svog života, na bilo kom planu.  Čini se da jezik ove knjige čini njenu posebnu važnost. Pred sobom imamo jedan čist, formiran, lako prepoznatljiv književni izraz. Svaka misao je pažljivo iskazana, puna sretno pogođenih izraza. Puna je uspješnih mjesta, lijepih metafora, slika, koje će sigurno naći mjesto u srcima čitatelja  – rekao je Ilija Matić.

Sama autorica otvorila je dušu Orahovčanima i priznala da je ovom knjigom željela potaknuti svoje vršnjake na razmišljanje o lijepim stvarima u životu te da odluke koje donose ne budu brzoplete.  – Moja glavna junakinja nema ime, jer je bio cilj da svaki čitatelj u njoj pronađe sebe. Nadam se da sam onima koji su pročitali i uspjela pokazati koliko Bog može pomoći čovjeku, samo na vrijeme treba prihvatiti njegovu pomoć – rekla je između ostalog Pažin.

MOZAIK LJUDSKIH SUDBINA

Merima Gotlic-Delić predstavila je svoju knjigu ”Muk i zov” hrvatske naklade, ali pisanu isključivo bosanskim rječnikom. Riječ je o romanu, kako piše u recenziji Fikrete Jašić, u kojem je autorica navedenim romanskim izrazom riječju i jezikom oslikala ljudski život i sudbinu čovjeka, prateći sve njegove identitete, nudeći na taj način mozaik ljudskih sudbina, njihove povezanosti i ovisnosti jednih od drugih. Autorica Merima  je pročitala nekoliko odlomaka iz knjige koji su njenom izvedbom zvučali kao da slušatelj stvarno ulazi u svijet koji je prikazan romanom.

mjknjige1

-Svaka stranica je nastajala kroz moje životne faze tako da sam se identificirala s glavnim likom. Radnju nisam odredila točno, ona je ustvari smještena negdje nakon Prvog svjetskog rata, ali jednako tako odgovara i današnjem vremenu, ljudima i situacijama s kojima se svakodnevno susrećemo. Kroz teme romana naglašeni su etika, kultura, domoljublje, religija  kao i druge karakteristike psihološko-kriminalističkog žanra – rekla je Gotlic-Delić.

Na kraju književne večeri svojoj publici predstavila se i orahovačka književnica  Gordana Radaković, također članica Alda, pročitavši jednu od svojih karakterističnih duhovitih kratkih pričica iz njenog posljednjeg uratka ”Smijeh je život”.

(www.icv.hr, tekst i foto:V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content