Mario Rengel, predsjednik “Mliječnog puta Hrvatske”: Ako se problemi u mljekarstvu nastave, krave će se moći vidjeti samo na starim fotografijama

Na sastanku kod predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koji je održan početkom prošlog mjeseca Proizvođačka organizacija “Mliječni put Hrvatske” upozorila je na neizdrživu situaciju u sektoru proizvodnje mlijeka. Apelirali su na zajedničko rješenje, od kojih je jedno i povećanje otkupne cijene mlijeka na 3 kune po litri kako bi pokrili barem troškove proizvodnje. Neka obećanja su dana, no jesu li i ispunjena, pitali smo Marija Rengela, predsjednika Proizvođačke organizacije “Mliječni put Hrvatske” koja objedinjuje proizvođače mlijeka iz Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kod premijera ste iznijeli podatke koji svjedoče kako je mljekarstvo u Hrvatskoj danas u krizi. Na što ste ga upozorili?

– Probleme s kojima smo suočeni potkrijepili smo podacima koji pokazuju kako se 2005. godine čak 65.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava bavilo proizvodnjom mlijeka, a danas je taj broj sveden na svega 6000 proizvođača. Nastavimo li tako, kompletna proizvodnja mlijeka u vrlo kratkom vremenu mogla bi se jednostavno ugasiti.

Ima li pozitivnih pomaka nakon sastanka?

– Nakon sastanka je prošlo već mjesec dana, a pomaka nažalost nema. Jedno od ponuđenih rješenja bilo je da se ministarstvo i otkupljivači dogovore o povećanju otkupne cijene mlijeka. Jedino je “Dukat” povisio otkupnu cijenu za 10 lipa po litri, što nije ni približno dovoljno mljekarima, ali je barem bio znak dobre volje. Rečeno nam je da se moramo strpjeti. Rado bismo to učinili kada bismo znali da nam je izvjestan opstanak, ali ne znamo. Farmera je svakim danom sve manje. Oni koji su preostali, prisiljeni su se baviti s dodatnom poljoprivredom ili nekim drugim poslom kako bi mogli podmiriti osnovne troškove proizvodnje. Nastavi li se ovako, uskoro će krave biti moguće vidjeti samo na starim fotografijama.

Hoće li se održati najavljeni mirni prosvjedi proizvođača mlijeka?

– Zamisao mirnog prosvjeda, ako nam se ne udovolji zahtjevima, imala bi za cilj upozoriti građanstvo na neizdrživo stanje u proizvodnji mlijeka. No, kao što vidite, od toga smo odustali, izgubili smo svaku nadu da bi se nešto moglo učiniti za nas. Mi koji se još uvijek bavimo mljekarstvom, čekamo i pokušavamo se nadati nekoj promjeni, no kako vrijeme odmiče, nada je sve manja, kao i broj farmera. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content