Virovitičani u Gradskoj knjižnici slušali o čudesnoj moći hormona

Kakve veze ima potreba za slatkim i slanim jelima, umor i ispadanje kose, bezvoljnost i akne? Istu poveznicu – problem s hormonima. O njihovoj ulozi u organizmu, simptomima i prirodnim načinima liječenja govorila je zagrebačka doktorica Sanja Toljan večeras (petak) u Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Predstavila je pritom svoju knjigu “Čudesna moć hormona” u kojoj na jasan i razumljiv način objašnjava kako hormoni djeluju i kako suvremen način života i prehrana nisu u skladu s biološkim zakonitostima našeg tijela.

Posjetitelje je upoznala pritom i s prirodnim načinima promjene životnog stila koji pomažu vratiti hormonsku ravnotežu, govorila je o bioidentičnim hormonima i adaptogenim biljkama te poručila kako je nužno slušati glavnog “šefa” svih hormona – samog sebe.

hormoni3

-Hormoni su vezani uz ono što mislimo, što očekujemo, što planiramo. Vezani su uz naše brige, vrstu prehrane i stil kojim živimo. Za svaki se poremećaj hormona danas lako propisuju lijekovi, no medicina još uvijek isključivo gleda na pojedinu žlijezdu i pojedini hormon. Oni su u našem organizmu povezani i oni komuniciraju, stoga je prilikom rješavanja pitanja hormona nužno gledati cijeli organizam. Nema tog lijeka koji nas može izliječiti, ako nismo spremni promijeniti način na koji razmišljamo, vrstu prehrane i stil života. Živimo u 21. stoljeću,ali naš je organizam još uvijek u ledenom dobu i naši hormoni rade po tom principu.

hormoni2

Konkretno, dan je za rad i aktivnost, noć za odmor i regeneraciju – poručila je u predavanju ova iskusna liječnica s američkom i njemačkom praksom koja ima i bogato iskustvo s radom s pacijentima u Hrvatskoj, u okviru svoje poliklinike, ali i u predavanjima.

hormoni4

Predstavljanje knjige organizirala je Gradska knjižnica i čitaonica u suradnji s virovitičkim ljekarnama Grgić. – Dr. Toljan jedna je od rijetkih liječnika koji se danas bave graničnim poremećajem hormona u Hrvatskoj i smisao ovog predavanja bila je da posjetitelji vide da nije sve u tabletama i da nije sve stres te da postoje prirodni načini na koji se hormonalni poremećaji mogu uspješno riješiti – rekla je mag.pharm. Jasminka Horvat iz ljekarni Grgić.

Više o hormonima, problemima suvremenog načina života i zašto krvni testovi kojima se danas nastoje otkriti hormonski poremećaj nisu pouzdani te koje savjete već danas možete primijeniti za zdraviji život, pročitajte u novom broju Virovitičkog lista.

(www.icv.hr, tekst i foto: M. Lovrenc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content