Zlatko Brlić iz Kapele Dvora: U mljekarstvo smo uložili sve, a umjesto da od njega živimo, borimo se kako bismo otplatili kredite

Zlatko Brlić iz Kapele Dvora stočarstvom se bavi već dugi niz godina i jedan je od najboljih kooperanata tvrtke “Dukat”.

Kao i drugi stočari, ističe kako se situacija u posljednjih desetak godina od idealne pretvorila u katastrofu te da se mljekari sve teže nose s problemima u proizvodnji.
– Kada smo krenuli u taj biznis, svi mi stočari težili smo da imamo što veće i raznovrsnije farme kako bismo proizvodili što više mlijeka. Pridržavali smo se svih pravila EU i uložili u opremu puno novca kako bismo imali što kvalitetnije i konkurentnije mlijeko na tržištu – objašnjava Z. Brlić, te ocjenjuje kako je današnja cijena mlijeka nedostatna za opstanak mljekarstva.

– S otkupnom cijenom mlijeka farmeri se ne mogu pokriti, a kamoli nešto zaraditi. Radi se o velikim troškovima i još većim kreditima. Da stvar bude gora, kvaliteta našeg mlijeka provjerava se bez naše prisutnosti, često se događa da veliki dio isporuke uopće ne zadovoljava otkupljivača. Jednom sam zbog navodne velike količine zaostataka antibiotika u mlijeku morao proliti oko 3000 litara – kaže naš sugovornik.

Kao i drugi proizvođači, ni on nije protiv analiza i laboratorija, ali apelira na odgovorne da farmerima dopuste sudjelovati u procesu analize mlijeka “koje im život znači”.

– Želimo da nam netko da bolje savjete kako ne bi dolazilo do loših analiza. Ovako, uz sav trud i ulaganje, nemaš ništa ako je mlijeko neispravno. U ovom poslu sam samo zato što sam u njega sve uložio i jer, kao i drugi, moram otplaćivati velike kredite. Koliko ću još trajati, ne znam, ali i sam ponekad pomislim da bi bilo najbolje prodati sve krave. No, s obzirom na to da se farme zatvaraju, pitanje je tko bi ih uopće kupio – ogorčeno kaže Z. Brlić. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content