Iza vinogradara izuzetno dobra godina

U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Virovitica pod predsjedanjem voditelja Grupacije Josipa Tokića održana 23. sjednica Grupacije vinogradarstva i voćarstva HGK – Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u vinogradarstvu i voćarstva na području Virovitičko-podravske županije.

Članovi Grupacije su istaknuli da je 2017. bila jedna od najboljih vinogradarskih godina. Suho vrijeme je pogodovalo kvaliteti grožđa, a prinosi su bili zadovoljavajući. Izuzetno je značajno da su, prema ocjenama Zavoda za vinarstvo, već u siječnju vina iz 2017. godine ocjenjena vrhunskim, što je jedan od pokazatelja da je 2017. bila uistinu jako dobra vinogradarska godina.

Mnogi vinogradari s područja Virovitičko-podravske županije koristili su i sredstva fondova Europske unije, tzv. vinsku omotnicu i započeli su s restrukturiranjem vinograda te na taj način osigurali kvalitetu i znatno veću učinkovitost proizvodnje grožđa.

Plasman vina je, već duži niz godina, veliki izazov za sve proizvođače vina u Republici Hrvatskoj, što je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo te je poduzimanjem adekvatnih mjera uvoz vina „upitne“ kvalitete smanjen.

Tom prigodom istaknut je i problem pojave žutice vinove loze, virusnog oboljenja čiji je uzročnik američki cvrčak. Uz pravovremenu i pravilnu primjenu zaštitnih sredstava i uklanjanja zaraženih trsova, bolest se može spriječiti pa se apelira na vinogradare da prate prisutnost američkog cvrčka postavljanjem žutih ljepljivih ploča i obavezno suzbijaju američkog cvrčka dopuštenim insekticidima.

Velik problem predstavljaju i zapušteni vinogradi koje treba krčiti, kao i korovi u vinogradima i u blizini vinograda kojima se američki cvrčak hrani. Na sjednici je donijeta i odluka o već tradicionalnom sudjelovanju i načinu prezentacije članova Grupacije na 23. međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo koji će se održati u Virovitici od 23. do 25. veljače, kao i mogućnosti sudjelovanja na ostalim promotivnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu posredstvom i u organizaciji HGK – Županijske komore Virovitica. Svi ti nastupi osiguravaju veći plasman i izvoz vina.

Stručno putovanje realizirat će se, već tradicionalno, jednom godišnje, s ciljem razmjene iskustava i upoznavanja sa saznanjima ostalih značajnih vinogradara i vinara, u destinaciju ovisno o interesima članica, a prema mogućnostima u jednu od zemalja koje imaju suvremeni pristup u vinogradarstvu i vinarstvu.

Članovi Grupacije pohvalili su suradnju s HGK – Županijskom komorom Virovitica i Središnjicom HGK u Zagrebu kroz promociju na sajmovima u zemlji i inozemstvu, sudjelovanje u izradi zakonskih propisa, održavanje edukacija i ostale aktivnosti.
Sjednici su prisustvovali najveći proizvođači vina koji godišnje proizvedu više od 8700 hl vina prepoznatljive kvalitete te predstavnici Udruga vinogradara i voćara s područja Virovitičko-podravske županije. (www.icv.hr, zc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content