Policija upozorava građane: ne nasjedajte na trikove lažnih stručnjaka, vjernika i prosjaka

S obzirom na povećani broj prijava građana da su ih nepoznate osobe koje su se predstavile kao službene prevarile i tako izvukle od njih materijalnu korist, policija je izdala upozorenje i naputak kako prepoznati prevarante na vrijeme.
Prevaranti se mogu lažno predstaviti kao djelatnici raznih službi ili pak službenici u tajnim akcijama. Kontakt s građanima ostvaruju putem telefona ili mobitela, osobno u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, s ciljem da iskoriste povjerenje starijih osoba, dovedu ih u zabludu ili pak iskoriste njihovu nepažnju i otuđe novac ili vrijedne predmete. Neovisno je li riječ o muškarcima ili ženama, prevaranti se najčešće predstavljaju u svojstvu raznih stručnjaka, savjetnika, predstavnika vjerskih zajednica ili kao – prosjaci.

NE NASJEDAJTE NA TRIKOVE
Policija je u više navrata građanima dala korisne savjete kako se zaštiti od prevaranata i lopova. Važno je, napominju, ne pristati na nagovaranja putem telefona ili osobno, kada građane pokušavaju uvjeriti da će im tvrtka oprostiti novčani dug u zamjenu za trenutnu isplatu novca njima na ruke. Nužno je izbjegavati i osobe koje se na kućnim vratima predstavljaju kao djelatnici raznih tvrtki npr. HEP-a, banke, agencije za legalizaciju i slično, koji će na licu mjesta tražiti novac za uslugu. Predstave li se kao službene osobe, nužno je od njih zatražiti na uvid iskaznicu.
Još jedan od uspješnih trikova kojima se prevaranti koriste su nesvjestica, malaksalost, iznenadna slabost. No, čim građani takvu osobu puste u kuću i krenu tražiti lijek, zvati hitnu pomoć ili natočiti vodu, pokažu svoje pravo lice: onesposobe ih ili u međuvremenu opljačkaju. Policija zato upozorava na oprez i da se sve sumnjive aktivnosti i osobe prijave.

OBJAVA NA DRUŠTVENOJ MREŽI KAO POMAGAČ ZLONAMJERNICIMA

Da bi razni prevaranti uspješno djelovali, formiraju ekipe koje istovremeno rade na slučaju. Da bi to mogli učiniti, unaprijed pomno prate teren, kretanje vlasnika, dolaske u kuću… Ponekad te pripreme traju i po više mjeseci. Jedan od boljih “pomagača” prevarantima su internet i društvene mreže. Mnogi ne znaju da objavom svog dnevnog boravka, spavaće sobe ili predsoblja zapravo daju korisnu informaciju o smještaju predmeta, vrata i prozora onima koji nemaju čiste namjere. Nerijetko su fotografije potkrijepljene i tekstovima koji također sadrže informacije o tome gdje je vlasnik kuće, kada će i koliko izbivati, tko ostaje u kući i slično. Jedan od najkorisnijih savjeta je da se takve informacije ne objavljuju.

(www.icv.hr, B.Sokele; foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content