UPOZNAJTE VIROVITIČKE NOGOMETNE SUTKINJE: One su najmoćnije osobe na utakmicama – Dora i Ivona

Neki ga treniraju odmalena, neki čak od njega i žive, a neki ga jednostavno obožavaju gledati. Iako nogomet muškarcima predstavlja najvažniju sporednu stvar na svijetu, mi poznajemo i poneku pripadnicu ljepšeg spola također zaljubljenu u ovaj sport. Studentice Ivona Majstorović i Dora Duvnjak, iako potpuno različitih karaktera, za hobi su odabrale isti sport – nogomet, točnije odlučile su se kao nogometne sutkinje dijeliti pravdu na nogometnim travnjacima.

POKAZALA ZUBE

– U sudačkim vodama našla sam se zahvaljujući ocu koji je oduvijek u nogometu – kaže nam Ivona, koja ističe da je sve započelo dolaskom na stadion Maksimir na prvu utakmicu koju je uživo pratila s ocem.

– Od tada traje moja ljubav prema nogometu. S obzirom da ga nisam mogla igrati, ukazala se prilika da postanem sutkinja i na taj način sudjelujem u nogometu – istaknula je I. Majstorović.

Svatko tko prati nogomet, zna da je to sport pun obrata, očekivanja, razočaranja, iz sekunde u sekundu situacija se mijenja i sve to utječe i na igrače, trenere, navijače, ali i na suce. Kako je u svemu tome biti još i žena na terenu i odlučivati o prekršajima, kaznama i golovima, pitali smo našu sugovornicu.

– Ima tu i vrijeđanja, psovanja, čak i nasrtanja, ali čim “pokažete zube”, muškarci promijene stav prema vama i shvate da niste na terenu jer, eto, dosadno vam je, nego da vam je to želja, biti dio nogometa i da znate sve potrebno o nogometu – objašnjava Ivona Majstorović.

ČEKALA DO 15. GODINE

I naša druga sugovornica ima sličnu priču. Za sve je krivac – tata. – Najveću zaslugu ima tata koji je donedavno bio delegat 1. Hrvatske nogometne lige. Kao malu uvijek me vodio na utakmice, bez obzira je li to bilo na razini županije ili negdje vani – sjeća se Dora Duvnjak, koja je još odmalena znala što želi biti kada odraste.

– Nakon navršenih 15 godina napokon sam mogla položiti ispit za suca i tako je sve počelo – priznaje Dora D.

– Treba imati stav i vjerujte mi da nema boljeg osjećaja nego kada 22 muškaraca “plešu kako vi svirate”! Naravno, uvijek ima onih koji te podcjenjuju i vrijeđaju jer si cura. Odmah, u startu, za njih ne valjaš. Ali, mnogi su se uvjerili u suprotno – kaže Dora Duvnjak.

Kako do sudačke karijere? Naše sugovornice mogle su je započeti tek nakon položenih ispita znanja o nogometnim pravilima te nakon testa fizičke spremnosti. Djevojke ističu da su testovi gotovo ravnopravni s testiranjem izdržljivosti koje polažu muškarci te da nema govora o popuštanjima “nježnijem spolu”. Jer, u nogometu sve mora biti pošteno i korektno, pa tako i testovi, a zatim i pristup poslu. A da ga naše sugovornice dobro odrađuju, svjedoči poštovanje momaka iz I. i II. Županijske nogometne lige kojima Dora i Ivona gotovo svaki vikend sude. Njihov moto je: sve po pravilima, a taj princip pokazao se itekako uspješnim, jer ipak su one najmoćnije osobe tih 90 minuta na terenu.(www.icv.hr, rp)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content