HAK orahovačke prvašiće učio o sigurnosti u prometu kroz projekt ”Vidi i klikni”

Hrvatski autoklub diljem Hrvatske provodi program pod nazivom ”Vidi klikni” koji uči djecu vrtiće i rane osnovnoškolske dobi sigurnosti o prometu. Na poziv nastavnice tehničke kulture orahovačke osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, Svjetlane Urbanek, djelatnici HAK-a program su prezentirali i orahovačkim prvašićima. U uvodu je s ciljem organizacije ovog programa u orahovačkoj školi prvašiće upoznala ravnateljica Maja Škraba, a potom su HAK-ovci opisali program.

2102hakprogram2 Custom

Koncept programa „Vidi i klikni“ ja usvajanje praktičnih informacija, spoznaja i znanja o sigurnom načinu ponašanja u prometu (u svojstvu pješaka ili suputnika u automobilu), prepoznavanju karakterističnih opasnosti kojima su djeca izložena u prometu, korištenju nogostupa, sigurnom prelasku ceste (propisnom i pravilnom prelaženju korištenjem pješačkih prijelaza, rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila…), prolasku raskrižjem, prepoznavanju znakova koje u prometu daju vozači automobila (pokazivači smjera), uspostavi vizualnog kontakta / komunikacije pješak – vozač, propisnom, pravilnom i sigurnom ulasku u vozilo, sjedenju i korištenju sigurnosnih pojaseva u automobilima te rizicima zbog nepropisnog i nepravilnog sjedenja i nekorištenja sigurnosnih pojaseva. Održivost ovoga programa sadržano je u činjenici da djeca stječu znanja i iskustva za buduće sigurno sudjelovanje u prometu i utječu pozitivno na eventualna pogrešna ponašanja njihovih roditelja. Ciljevi su djecu u dobi od 6 do 7 godina naučiti prepoznati i vidjeti opasnost u prometu, te kako ih učiniti vidljivim za vozače. – rekao je Mladen Matković djelatnik HAK-a iz Zagreba koji je uz pomoć osječke djelatnice Andrijane Šimunec u praktičnom dijelu koristeći HAK-ov mali automobil na struju i ostale rekvizite, ukazao na sve opasnosti na prometnicama i kako se pravilno ponašati u prometu.

2102hakprogram1 Custom

Sami sudjelujući u provedbi programa, mali su orahovački prvašići dobili sjajnu edukaciju, a uz interaktivno predavanje više su nego aktivno sudjelovali svojim pitanjima i razmišljanjima. (www.icv.hr, vg)

2102hakprogram4 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content