Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić o problemu Slavonije: Kada do kraja mandata Vlade bude uloženo 18 milijardi kuna, rezultati će biti vidljiviji

U informativnoj emisiji RTL Danas gostovao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Emisija je snimana u Virovitici. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je reporteru RTL-a Borisu Miševiću nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kako ova Vlada čini sve da se popravi stanje u Slavoniji te da je dosada ugovoreno 5 milijardi kuna za projekte.

  • Radi se o novim farmama, novim travnim nasadima, staklenicima, podizanju proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta. Zasigurno cijeli paket nije vidljiv u punom obimu kako treba biti, ali zato ova vlada ima cijeli svoj mandat i kada do njegovog kraja bude uloženo 18 milijardu kuna rezultati će biti vidljiviji – kazao je Tolušić.

Po pitanju 470 milijuna kuna iz famozne mjere četiri, ministar je rekao kako taj novac nije izgubljen te da će se oni moći iskoristiti. Na pitanje hoće li ministarstvo riješiti problem poticaja za zemljišta koja se ne obrađuju, Tolušić je kazao kako se zadnjih godinu dana vidi veliki pomak.

  • Puno je onih koji nisu koristili zemljište na pravi način i oni su sankcionirani – istaknuo je ministar i dodao kako će se u novom Arkod pravliniku od idućeg tjedna putem interneta moći vidjeti sve čestice koje se obrađuju.
  • Godišnje radimo desetak posto kontrole na terenu. Na milijun i sto tisuća hektara godišnje pregledamo ko 150 tisuća hektara. Pozivamo sve da prijave nepravilnosti Ministarstvu poljoprivrede i očekujem da će rezultati biti bolji – podcrtao je ministar.

Na upit o cijeni mlijeka ministar je kazao kako očekuje da će zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi koji od 31.3. kreće u primjenu riješiti problem dampinga cijena.

  • Uvjeren sam da se litra mlijeka ne može prodavati u trgovini za 3 kune i da je to cijena ispod proizvođačke – kazao je ministar.

Po pitanju Agrokora, ministar Tolušić tvrdi kako se pokazalo da su potezi koje je Vlada povuka ustabilili situaciju koja je bila nezavidna.

  • Svi mali proizvođači su naplaćeni, tvrtke funkcioniraju i ne vidim problem – poručio je Tolušić. (rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content