Prezentacija ”Kako računala utječu na mozak?!” – Mali broj roditelja prati što im djeca rade na internetu

Povodom 11. Tjedna psihologije u Hrvatskoj koji se obilježava od 19. do 25. veljače, u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva i suorganizaciji Hrvatske psihološke komore, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina održana je prezentacija za građanstvo ”Kako računala utječu na mozak?!”, koju je prezentirala Ljiljana Matošević, prof. psihologije iz Srednje škole Marka Marulića Slatina. Osnovne značajke pristupu mrežnim stranicama i popularnoj društvenoj mreži učenika srednjih škola ili kako učenici srednjih škola pristupaju mrežnim stranicama izložila je Melita Schmitz prof., dipl.bibl. mentor, life coach iz Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina.

Na prezentaciju su prisustvovali učenici slatinskih srednjih i osnovnih škola, ali i oni malo stariji koji su se željeli informirati o opasnostima i lošem utjecaju interneta i društvenih mreža na mentalno i fizičko zdravlje korisnika.

IMG 2996 Custom

– U Slatini smo dali naglasak na računala i na automatizaciju zato što smatramo da je korištenje interneta, odnosno ovisnost naše djece o internetu značajna i velika, te smo htjeli upozoriti javnost na loše učinke automatizacije korištenja interneta i računala. U predavanju sam upozorila na to kako pretjerano korištenje interneta utječe na mozak, tj. na dijelove mozga i kako se odražava na naše ponašanje što je važno za našu djecu, jer određene se funkcije našeg mozga gube, kako znam reći ”hrđaju”, a mi kao odrasli moramo biti svjesni da djecu trebamo usmjeravati na pozitivno ponašanje koje pozitivno utječe na njihov psiho-fizički razvoj – rekla je Melita Schmitz.

28341029 1729804333708186 232579677 o

– Mi psiholozi svake godine povodom Tjedna psihologije u svome gradu pripremio nešto kroz razna događanja, i ja sam u dogovoru sa Županijskim društvom psihologa organizirala ovo predavanje. Buduće da sam još prošle godine radila istraživanje o korištenju interneta, htjela sam prezentacijom prikazati našem građanstvu prednosti, ali, isto tako, i nedostatke koje nam stoje kao jedan upitnik opasnosti od nečega što nije dobro u svezi korištenja interneta. Ono što je mene zanimalo je koliko su djeca na internetu, dakle radi se o učenicima drugih razreda srednje škole, i da li su roditelji uključeni, odnosno koliko vode brigu o tome koliko su njihova djeca na internetu, što rade i koje stranice pregledavaju, a što je poražavajuće, jer mali broj roditelja nadgleda svoju djecu – rekla je Ljiljana Matošević. (www.icv.hr, df)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content