S.O.S. Virovitica: Priopćenje povodom Europskog dana žrtava kaznenih djela

U Europskoj uniji svake se godine, po podacima Eurostata, zabilježi gotovo 25 milijuna kaznenih djela nad ljudima ili imovinom, ne računajući manja kaznena djela. No budući da većina kaznenih djela nikada ne bude prijavljena, procjenjuje se da čak 75 milijuna ljudi u EU svake godine bude izravnom žrtvom kriminala.

Nova europska direktiva o minimalnim standardima za žrtve kriminala stupila je na snagu 16. studenoga 2015., do kada su države članice morale prenijeti njezine odredbe u svoja zakonodavstva. Direktiva vrijedi za sva kaznena djela počinjena na teritoriju Europske unije i prije tog datuma, čak i tijekom Drugog svjetskog rata, kao i za izbjeglice i migrante.
U skladu s člankom 26. Direktive 2012/29/EU Europskog Parlamenta i Vijeća o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela, nadležna tijela država članica imaju obvezu poduzimati preventivne mjere s ciljem podizanja svijesti o pravima žrtava kaznenih djela kao i o drugim odredbama ove Direktive. To podrazumijeva provedbu javnih kampanja i drugih oblika senzibilizacije građana u suradnji s odgovarajućim organizacijama civilnog društva i ostalim nadležnim državnim tijelima.

S tim u skladu započelo pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela na području Virovitičko-podravske županije. Udruga S.O.S. Virovitica partner je na programu ”Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela” kojeg je nositeljica Ženska soba – Centar za seksualna prava iz Zagreba, a koji je financijski podržan od Ministarstva pravosuđa. Program je započeo u siječnju, a osnovni cilj programa je osigurati pružanje pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima. Pružanje pomoći i podrške sastoji se od praktičkih savjeta, emocionalne podrške, informiranja o pravima žrtava i svjedoka prije, tijekom i nakon sudskog procesa. Svi koji su žrtve ili svjedoci kaznenih djela mogu nam se obratiti telefonski na broj 033 721 500 svaki radni dan od 08.00 do 16.00 sati, mailom [email protected] ili osobnim dolaskom uz prethodni dogovor o terminu dolaska.

Popis organizacija civilnog društva koje su partnerice na programu:

S.O.S. Virovitica – savjetovanje, osnaživanje, suradnja (Virovitičko – podravska županija)
Centar za građanske inicijative Poreč (Istarska županija)
Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN (Požeško-slavonska županija i Bjelovarsko – bilogorska županija)
DEŠA – Dubrovnik (Dubrovačka županija)
Udruga HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava (Koprivničko-križevačka županija i Bjelovarsko-bilogorska županija)
Informativno pravni centar (Brodsko-posavska županija)
Ženska grupa Karlovac Korak (Karlovačka županija i Ličko-senjska županija)
Udruga za podršku žrtvama i svjedocima (Varaždinska i Međimurska županija)

(sosvt.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content