Vlada RH i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković prihvatili pokroviteljstvo obilježavanja 200-tog rođendana Petra Preradovića

Na sjednici Vlade RH, koja je održana uz predsjedavanje premijera Andreja Plenkovića, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je pokroviteljstvo nad obilježavanjem 200-te obljetnice rođenja hrvatskog pjesnika i domoljuba Petra Preradovića. Osim toga, pokroviteljstvo je prihvatio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Pod nazivom „Petru za 200 rođendan“, središnja svečanost održat će se u nedjelju 18. ožujka u rodnom mjestu Petra Preradovića – u Grabrovnici.

– Virovitičko-podravska županija se obratila Vladi RH sa zamolbom da prihvati pokroviteljstvo obilježavanja 200-tog rođendana Petra Preradovića, koje će se obilježavati tijekom cijele godine. Preradović je možda i ponajbolji pjesnik hrvatskog narodnog preporoda. Utisnuo je dubok pečat u hrvatskoj kulturi, a u tom važnom razdoblju, hrvatskim nacionalnim identitetom i sam ga je svojim društvenim djelovanjem uveliko i oblikovao. Ovo se obilježavanje može uključiti i u naša događanja povodom Europske godine kulturne baštine – podcrtala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Pri kraju otvorenog dijela sjednice Vlade RH, premijer Andrej Plenković je istaknuo.
– Ovo je još jedan dobar signal uoči našeg dolaska u Viroviticu na Viroexpo, u sklopu kojega će se održati i sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem – naglasio je predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković. (www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Topak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content