ATMOSFERSKI FIZIČAR BRANKO GRISOGONO: Poremećaja u temperaturi i klimi bit će sve više, sami smo krivi za takvo stanje

Posljednjih nekoliko stoljeća, a posebice unatrag stotinjak godina sustavno i dugoročno unosimo tzv. stakleničke plinove u atmosferu, oceane, mora i na taj način, tim globalnim ljudskim aktivnostima ozbiljno zagrijavamo svijet u kojemu živimo, kaže nam Branko Grisogono

Europu je početkom klimatološkog dolaska proljeća zahvatio ledeni val iz Sibira, koji su britanska glasila nazvali “Zvijer s istoka”. Uz vrlo niske temperature, koje na pojedinim područjima nisu zabilježene više od 100 godina, prouzročio je velike probleme u prometu, paralizirao rad vrtića i škola. Ubrzo nakon toga došlo je do nagle promjene, zatopljenja i temperatura iznad 15 stupnjeva. Što se dogodilo ove zime s vremenom? Zašto smo ostali zakovani u zračnim lukama prije 10-ak dana, a u siječnju smo pisali o šafranima, jaglacima, visibabama i mjerili 18 stupnjeva?

Odgovore na ta pitanja pokušao nam je dati poznati znanstvenik i profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, naš bivši sugrađanin, atmosferski fizičar Branko Grisogono.

– Glavni razlog tomu bio je lom polarnog vrtloga hladnog zraka iznad Arktika koji dijeli polarne od izvantropskih zemljopisnih širina, a nalazi se u višoj atmosferi gdje postoji samo dvadesetak posto zračnog stupca. Zašto je kasni ovozimski, a sada bivši polarni vrtlog puknuo, ne znamo točno. Odgovor vjerojatno još ne znaju ni drugi atmosferski fizičari. O tome treba napraviti barem nekoliko diplomskih radova, a možda i dio doktorata iz prirodnih znanosti. Ono što znamo je da će se u prosjeku, znači statistički gledano, slični poremećaji u vremenu, a samim time i u klimi, pojavljivati sve češće. To je ono što zabrinjava – upozorio je Branko Grisogono, te dodao da se klima mijenja gotovo na svim vremenskim i prostornim skalama, što je uobičajeno i u skladu s osnovnim zakonima prirode, no razlog za uzbunu je brzina tih promjena.

LJUDI ZAGRIJAVAJU PLANET

Nagle promjene uzrokuju vremenske i klimatološke poremećaje kojima svjedočimo i sami. Bit će ih još, upozoravaju stručnjaci. Jedan dio odgovornosti snosimo i sami.

– Ne zna se točno zašto je došlo do prolaska hladnog zraka preko većeg dijela Europe. Na to pitanje ne postoji jednostavan odgovor, no postoji jasan odgovor statističke vjerojatnosti primjenjen na osnovne zakone gibanja u prirodi. Ovi zakoni pokazuju da bitno i dugoročno utječemo na vrijeme, tj. da čovjek utječe svojim aktivnostima na opstanak na Zemlji.

Naime, tijekom posljednjih nekoliko stoljeća, a posebice unatrag stotinjak godina sustavno i dugoročno unosimo tzv. stakleničke plinove u atmosferu, oceane, mora i na taj način, tim globalnim ljudskim aktivnostima ozbiljno zagrijavamo svijet u kojem živimo – kaže nam Branko Grisogono.

U prosječno sve toplijem vremenu ima više energije u zraku, a to znači i povećani potencijal za ekstremne događaje u prirodi, smatra ovaj iskusni zanstvenik. (www.icv.hr, zc, foto: Matija R.)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content