Hrvatska stvara: Projekt poticanja djece i mladih u razvijanju inovacija u svijetu tehnologije bit će predstavljen u petak u Slatini i Suhopolju

U petak, 16. ožujka u Osnovnoj školi Eugena Kumičića Slatina u 9 sati i u Osnovnoj školi Suhopolje u 13 sati, održat će se predstavljanje projekta Hrvatska stvara kojim se kod mladih želi suzbiti strah od izazova i inovacija, povećati interes za tehničku kulturu, općenito prirodoslovna i znanstvena područja te poduzetništvo. Projekt je pokrenula tvrtka STEMI i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska s partnerima kako bi djecu i mlade uputili u avanturu istraživanja i stvaranje te kako od ideje doći do konačnog proizvoda primjenjujući vlastita znanja i vještine. Kako kažu, to je osjećaj koji je nemjerljiv sa svim peticama u školi. Predstavljanje projekta se održava u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Virovitičko podravske županije i otvoreno je za javnost.

U sklopu predavanja održat će se motivacijsko predavanje na kojemu će biti riječ o iskustvima vezanim uz gradnju tehnološke tvrtke STEMI koju su prepoznali i svjetski giganti poput Amazona, Intela i Googlea. – Na taj se način želi insprirati mlade, ukazati im na tehnološku budućnost te ih potaknuti da rade na vlastitim projektima – poručuju iz tvrtke. Predstavit će se i Code Club Hrvatska koji djeluje kao dio svjetske mreže volonterskih klubova programiranja za djecu koja je krenula iz Velike Britanije. Nakon predstavljanja održat će se hands on radionica za djecu, kako bi se predstavila Code Club inicijativa koja će poslužiti kao platforma za provođenje projekta.

– Iako je projekt usmjeren na prirodoslovna i tehnička područja, prije svega služi kao baza za daljnji razvoj pojedinaca i njihovih interesa. Želimo mlade motivirati da postanu aktivni sudionici u društvu koji razmišljaju, istražuju i razvijaju nove ideje – rekao je Marin Trošelj iz STEMI-ja, tvrtke čija je misija privlačenje mladih u svijet znanosti, tehnologije i inovacija.

Još jedan od organizatora je Programerko, udruga građana koji se bave poticanjem razvoja informatičkih vještina kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi u Hrvatskoj. Udruga promiče kreativnost i inovativnost djece na području razvoja softvera i informatike. Udruga je partner i nositelj Code Club projekta za Hrvatsku.- Projektom želimo izgraditi zajednicu volontera diljem Hrvatske koji će biti potpora mladima u njihovoj avanturi stvaranja. Naš cilj nije da svi postanu programeri, nego da mladi imaju priliku zajedno istraživati i razvijati svoje ideje te da, u suradnji s vršnjacima, razvijaju digitalne vještine i kreiraju zajedničku budućnost bez obzira na karijeru koju će odabrati. Želimo osigurati mjesta u cijeloj Hrvatskoj gdje se mladi mogu sastajati, učiti i postati stvaratelji novih tehnologija – rekla je Ana Nikolić iz Udruge Programerko.

(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content