Konzervatori odgovaraju zabrinutim građanima Virovitice: Nije sporna terasa nego drugi radovi

Tko su članovi Udruge zabrinutih građana očuvanja kulturne baštine grada Virovitice? Pitanje je to koje postavlja Konzervatorski odjel u Požegi, a kojemu je istoimena udruga poslala otvoreno pismo u kojem upozoravaju na gradnju drvene terase pored zgrade starog hotela „Slavonija“. U pismu stoji kako se „vrši neviđena devastacija i potpuno mijenja vizura spomenika kulture i kulturne baštine“. Upozoravaju da je drvena terasa ispred lokala nepovratno uništila vizuru spomenika kulture, vanjsku fasadu i cjelokupan izgled zgrade.

Konzervatorski odjel pokušao je doći do adrese i osobe koja stoji iza Udruge, kako bi joj odgovorio na pismo. Nije uspio. Razlog? Takva udruga trenutno nije registrirana na području Virovitice i županije.

– Premda provjerom u Registru udruga građana grada Virovitice nismo pronašli udrugu navedenog naziva i u principu ne odgovaramo na anonimne podneske, ovom ćemo prilikom učiniti izuzetak, jer procjenjujemo da se radi o javnom interesu. Budući da udruga nije navela adresu na koju možemo dostaviti odgovor, svoje očitovanje dostavit ćemo sredstvima informiranja grada Virovitice te gradskoj upravi – stoji u priopćenju koje je danas (ponedjeljak) stiglo na našu adresu.

Pokušali smo i sami doći do udruge kako bismo saznali o čemu je riječ, no budući da udruga nije registrirana i službeno ne postoji, prenosimo odgovor Žarka Španičeka, pročelnika Konzervatorskog odjela u Požegi, zabrinutim građanima.

7. ožujka 2018. Konzervatorski odjel u Požegi primio je nepotpisano pismo Udruge zabrinutih građana očuvanja kulturne baštine grada Virovitice u kojem nas, kao nadležno tijelo Ministarstva kulture, upozoravaju na „neviđenu devastaciju“ zaštićenog spomenika kulture koja drastično mijenja vizuru grada.

Zgrada starog hotela koja je početkom 20. st. Bila Svratište k Lippeovoj ruži nije zaštićeno kulturno dobro, nego se nalazi unutar kulturno-povijesne cjeline grada Virovitice koja je zaštićena kao kulturno dobro RH. Za postavljanje ugostiteljske drvene terase na južnom pročelju zgrade ovaj konzervatorski odjel je izdao prethodno odobrenje procijenivši da je starim zgradama nužno dopustiti nove sadržaje koji podrazumijevaju i suvremene građevinske intervencije. U ovom slučaju, po našem mišljenju je riječ o projektantski dobro osmišljenom zahvatu koji ispunjava jedan od osnovnih zahtjeva suvremenih intervencija na povijesnim zgradama – reverzibilnost.

Konstatacija „Udruge“ da je zgrada starog hotela u Virovitici devastirana ipak je točna, ali nije prepoznato u čemu se devastacija sastoji. Ne radi se o prigrađenoj ugostiteljskoj terasi na južnom pročelju, nego o glavnom, zapadnom pročelju na kojemu je tijekom nekoliko desetljeća izvedeno niz nelegalnih zahvata, od ugradnje plastične stolarije i prozora neprimjerenih dimenzija, preko uništavanja fasadnih profilacija do montaže reklamnog displeja na ugaonoj atici zgrade. Upravo ti zahvati, a ne drvena terasa drastično narušavaju gradske vizure pa je buduće zahvate potrebno usmjeriti prema rekonstrukciji izvornog izgleda Svratišta k Lippeovoj ruži koji je dokumentiran u više navrata, primjerice na razglednici iz 1909. godine koju Virovitičani mogu vidjeti na internetskim portalima – stoji u propćenju Konzervatorskog odjela.

(www.icv.hr, foto: Konzervatorski odjel u Požegi)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content