Počast poginulom Josipu Joviću odalo izaslanstvo ZUiČ HVIDR-a VPŽ

Na Plitvicama je u subotu 31. ožujka na mjestu pogibije hrvatskog policajca Josipa Jovića, koji je prije 27 godina poginuo u akciji oslobađanja okupiranog dijela teritorija Republike Hrvatske od velikosrpskog agresora, održan komemorativni skup.

Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1 koja je spajala sjever i jug zemlje. Snage Ministarstva unutarnjih poslova RH krenule su tog dana u ranim jutarnjim satima glavnom prometnicom prema hotelu ”Jezero” gdje su njihova vozila iz zasjede napali pobunjeni Srbi. Prilikom napada poginuo je 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, a devet je policajaca ranjeno. Sukob je trajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni na povlačenje. Taj događaj iz Domovinskog rata pamti se kao ”Krvavi Uskrs”.

Počast Josipu Joviću, uz izaslanstvo državnog vrha, odala su i brojna izaslanstva iz cijele Hrvatske, a među njima i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, te izaslanstvo Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije predvođeno predsjednikom Matom Bubašem. (ADF, foto MB)