VIROVITICA VS. GAČCI: Hoće li jastreb Hlapić biti dobitni as u rukavu?

Graktanje kao iz horor filmova, grančice posvuda, razvučeno smeće i ostaci hrane virovitička su stvarnost otkako su gačci postali naši sugrađani. Ove inteligentne ptice slične vranama već godinama teroriziraju građane „obilježavajući“ izmetom prolaznike, automobile, bicikle i sve što im se nađe na putu. Nadležne službe već su nekoliko puta do sada pokušale natjerati gačce da se isele, no bezuspješno.

Proteklih dana mogli smo čuti pucnjeve iz startnih pištolja plašljivaca kojima su nadležne službe pokušale zaplašiti gačce, spriječiti njihova gniježđenja i protjerati ih iz središta grada. Već svijena gnijezda s drveća su uklanjana vatrogasnim šmrkovima, no već sljedećeg jutra krošnje su ponovno pune, novih gnijezda. Posebice im se sviđaju platane ispred crkve sv. Roka na koje se s „guštom“ iznova vraćaju. O pločniku ispred crkve ne trebamo niti govoriti, dovoljno je reći da ne možete prošetati tim dijelom grada a da ne nagaziti „na minu“.

No, Virovitica ima asa u rukavu, Harrisovog jastreba Hlapića. U pomoć gradu priskočili su Vitold Košir i njegov jastreb kojemu je cilj protjerati gačce iz središta grada.

– Motamo se po trgu i pokušavamo malo uznemiriti gačce kako bi se iselili iz središta grada. Mi smo još jedna mjera uz sve što je Grad do sada poduzeo – rekao nam je Vitold K. potičući Hlapića da napravi još jedan krug iznad crkve sv. Roka i kao pravi prirodni neprijatelj uplaši naporne gačce. Naime, po prirodi stvari sam pogled na jastreba trebao bi im tjerati strah u kosti, a to će, nadaju se iz Gradske uprave, biti dovoljno da naši pernati „sugrađani“ pronađu nova stabla za gniježđenje izvan središta grada.

A ukoliko ni Hlapić ne bude dovoljan, u Odsjeku za komunalne poslove i graditeljstvo pri Upravnom odjelu za komunalne poslove prostorno uređenje i graditeljstvo grada Virovitice imaju dodatnu mjeru – orezivanje platana.

– Zaplašivanje se provodi s ciljem sprječavanja njihova gniježđenja u središtu grada. U konačnici, u planu je i orezivanje platana, samo 10 posto lisne mase, ispred crkve sv. Roka. Očekujemo da ćemo kombinacijom već provedenih i ovih novih metoda riješiti problem s gačcima u središtu grada – govori nam Slađana Lazić, voditeljica Odsjeka.

Budući da svi dosadašnji napori nisu urodili plodom, ostaje pitanje je li u bitci protiv gačaca jastreb Hlapić dobitni as u rukavu?! (www.icv.hr, ml; foto: M.Rođak)