Zlatko Pleša novi predsjednik Strukovne grupacije agrara

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Dušana Alebića, 26. ožujka, održana je 78. sjednica Strukovne grupe agrara. Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u agraru na području Virovitičko-podravske županije, s posebnim osvrtom na proljetnu sjetvu.

Zbog vremenskih nepogoda, uzrokovanih snježnim oborinama, hladnim vremenom i raskvašenim tlima, odgođen je početak proljetne sjetve na području Virovitičko-podravske županije. Čim vremenski uvjeti omoguće, proljetna sjetva započet će punim tempom, na svim planiranim površinama.

Svi proizvođači osigurali su sav potreban repromaterijal (sjemensku robu, umjetna gnojiva i zaštitna sredstva), izvršena je potpuna priprema sve mehanizacije za proljetnu sjetvu.
U proizvodnji duhana, evidentno je odustajanje dijela najstarijih – staračkih domaćinstava, koji ne mogu pratiti radno-intenzivno bavljenje ovom proizvodnjom.

Nakon rasađivanja duhana u polje, procjenjuje se da će površine biti veće u odnosu na ugovorene, a uz povoljne klimatske uvjete, očekuju se i dobri prinosi, kao i kvaliteta duhana.
U poljoprivrednoj proizvodnji, evidentan je problem nedostatka raspoložive radne snage, osobito u berbi duhana, što će se kompenzirati uvođenjem strojne berbe.

Svi usjevi iz jesenske sjetve su dobrog vegetativnog izgleda, na njima je obavljena prihrana.
Ako budu povoljni klimatski uvjeti, očekuje se početak berbe kamilice krajem travnja.
Dosadašnji predsjednik Strukovne grupe Dušan Alebić, nakon razdoblja od šesnaest godina, zbog osobnih obveza, jednoglasno je razriješen dužnosti predsjednika Strukovne grupe agrara.

Za novog predsjednika Strukovne grupe agrara HGK – Županijske komore Virovitica, jednoglasno je izabran direktor Hrvatskih duhana iz Virovitice Zlatko Pleša.

Predsjednik HGK – Županijske komore Virovitica Ivan Slamić uručio je Dušanu Alebiću zahvalu za višegodišnji doprinos radu i aktivnostima HGK, osobito predsjedanju, od 20. ožujka 2002. godine, na pedeset sjednica Strukovne grupe agrara, HGK – Županijske komore Virovitica.
Pri tome mu je zahvalio na kontinuiranom radu u HGK – Županijskoj komori Virovitica, ne samo u Strukovnoj grupi agrara, nego i u Gospodarskom vijeću, te Skupštini HGK, a sve u cilju promicanja poljoprivredne proizvodnje na županijskoj i državnoj razini.

Predsjednik Slamić čestitao je i novoizabranom predsjedniku Zlatku Pleši i zaželio mu puno uspjeha u radu. Direktor HGK – Županijske komore Virovitica Milan Vanđura pozvao je članice HGK, da u cilju brendiranja svoje proizvodnje, aktivno sudjeluju na sajmovima i ostalim promo-manifestacijama, u zemlji i inozemstvu. Dao je informaciju o mogućnosti sudjelovanja svih članica HGK, na predstojećim sajmovima u Hrvatskoj: 21. proljetnom međunarodnom bjelovarskom sajmu, u Gudovcu, 6. – 8. travnja 2018., te sajmovima u BiH : 21. međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, 10. – 14. travnja 2018., „Grapos-expo 2018.“, međunarodnom sajmu poduzetništva i obrta u Gračanici, 24. – 28. travnja 2018.

Osobito je pozvao da sudjeluju na 25. „Gazdanapok“-u, međunarodnom sajmu poljoprivrede, koji će se održati u Szentlorincu, u Mađarskoj, 10. – 12. kolovoza 2018. godine. Republika Hrvatska je zemlja-partner sajma, a predstavljanje zajednički organiziraju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora. (hgk)