ASTERIX I OBELIX U ZVONIMIROVU: Održano arheološko predavanje Marka Dizdara „Sve o Keltima“

U knjižnici Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić u Virovitici u srijedu, 18. travnja, održano je predavanje „Sve o Keltima“. Predavanje je bilo namijenjeno učenicima, ali i svim zainteresiranim građanima, a zanimanje je bilo izuzetno veliko. Gost-predavač bio je doktor znanosti Marko Dizdar iz Instituta za Arheologiju u Zagrebu koji je predstavio svoja arheološka istraživanja keltskog nalazišta u Zvonimirovu te odgovarao na pitanja učenika kojima je ovu temu približio i predočio kroz popularne stripove o Asterixu i Obelixu.

Predavanje se temelji na dva desetljeća naših istraživanja na ovoj lokaciji te pokazuje što smo sve pronašli i koje interdisciplinarne metode smo koristili. Lokalitet u Zvonimirovu jedino je sustavno istraživano keltsko groblje na prostoru cijele Hrvatske, a Kelti su važni kao prvi narod koji je prije 2000 godina na neki način ujedinio Europu i tako širio kulturu i znanja sve do naših krajeva – govoreći o samim istraživanjima i važnosti keltskih nalaza rekao je Marko Dizdar.

Predavanje je održano u organizaciji Gradskog muzeja Virovitice i Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić. A zašto su se odlučili pripremiti predavanje prvenstveno za učenike, pojasnila nam je Silvija Salajić, viša kustosica arheološke zbirke Gradskog muzeja.
Nadamo se da će ovo predavanje učenike još više motivirati za događanja na polju arheologije, a naša sredina je najpozvanija za razgovor o toj temi s obzirom na to da se iskopine drevnog keltskog groblja nalaze kod nas u Zvonimirovu. (www.icv.hr, zv)

[g-gallery gid=”451480″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content