”Glasnici istine” i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić na 26. obljetnici akcije Baranja

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine i ove godine 3. travnja, na 26. obljetnicu najveće bitke 107. brigade Hrvatske vojske – akcije Baranja, organizirala je program u znak sjećanja i pijeteta na poginule branitelje koji su tog dana pali u pokušaju oslobađanja okupirane Baranje.

Nakon okupljanja, s mosta 107. brigade u Belišću prema spomeniku u Baranji krenula je kolona sjećanja. Sat vremena kasnije započeo je središnji dio obilježavanja obljetnice s vojnim protokolom i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika uz blagoslov i molitvu. Misa zadušnica za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu održana je u crkvi svetog Josipa Radnika u Belišću.

Na prigodnoj svečanosti nazočio je izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, državni tajnik Tomislav Ivić. Izaslanik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH bio je umirovljeni general Slavko Barić, u ime Hrvatskog sabora nazočio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, a izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja bio je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić.

U sklopu obilježavanja 26. obljetnice 107. brigade HV-a održana je i Memorijalna utrka “Život za život” na kojemu su sudjelovali, između ostalih, i članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine”.

Prije 26 godina 107. brigada HV-a imala je svoj najveći okršaj u pokušaju da oslobodi okupiranu Baranju, odakle je Valpovština bila svakodnevno granatirana. U akciji “Baranja” poginulo je 15 pripadnika brigade: Miroslav Bošković, Kruno Bračevac, Mirko Culek, Slavko Ivić, Zlatko Ivić, Đenet Mujkić, Mario Rupić, Josip Sabol, Darko Strugačevac, Marin Šarac, Mirko Šimara, Branko Špoljarić, Željko Tomić, Josip Topić i Josip Vrbanić, a 85 je ranjeno. (ADF; foto NK, MORH)

[g-gallery gid=”449103″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content