Na području naše županije ljekovito bilje se proizvodi na preko 5.000 hektara, od čega je 98 posto kamilica

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, 5. travnja, pod predsjedanjem Tomislava Kurbanovića, predsjednika Grupacije, održan je sastanak Grupacije za proizvodnju i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja Središnjice Hrvatske gospodarske komore, na kojem se raspravljalo o aktualnoj problematici u proizvodnji i preradi ljekovitog bilja na području Virovitičko-podravske županije i RH u cjelini s posebnim osvrtom na pravilnu primjenu sredstava za zaštitu bilja. Sastanku je, uz predstavnike tvrtki koje se bave proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja, prisustvovao i tajnik Grupacije Dražen Miloloža, viši stručni suradnik u Sektoru za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ljekovito bilje se u Republici Hrvatskoj proizvodi na 8.500 ha, od čega je 90 posto kamilica. Izvoz ljekovitog bilja u 2017. godini, u odnosu na posljednje tri godine, povećao se za 25 posto i izvezeno je 4.800 tona ljekovitog bilja, u vrijednosti 18 milijuna eura, na zahtjevna svjetska tržišta kao što su Njemačka i Italija. Na području Virovitičko-podravske županije ljekovito bilje se proizvodi na preko 5.000 hektara, od čega je 98 posto kamilica.

Članovi Grupacije apeliraju na sve proizvođače ratarskih kultura da pravilno primjenjuju zaštitna sredstva, osobito u vrijeme berbe kamilice, na način kako je to zakonski propisano: primjena u tlo, prostorna izolacija, prskanje dok nema vjetra i sl. Nepravilna primjena zaštitnih sredstava negativno utječe na zdravlje ljudi i okoliš, kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, stoga se apelira na pravilnu primjenu i pridržavanje uvjeta dobre poljoprivredne prakse. Odgovorna primjena zaštitnih sredstava doprinosi konkurentnijoj poljoprivrednoj proizvodnji.

(www.icv.hr, hgk)