Od 10. do 12. travnja: Ususret 7. Forumu hrvatskih i poljskih regija

Na Forumu poljskih i hrvatskih regija koji se od 10. do 12. travnja održava u Poreču i ove će se godine otvoriti brojne zanimljive teme poput strateškog planiranja u regijama, ruralnog razvoja kako jednog od glavnih okosnica regionalnog razvoja, privlačenja investicija, usklađivanja odrazovanja sa potrebama tržišta, itd.

Sudionici panela osvrnut će se i na povlačenje sredstava Europske unije te na uspješno provedene projekte u hrvatskim županijama i poljskim vojvodstvima. Upravo su se županijske razvojne agencije u ovom kratkom razdoblju pokazale kao najuspješnije i stoje iza svake uspješne priče. Primjer dobrog planiranja, ali i realizacije projekata financiranih iz Europske unije je Dubrovačko neretvanska županija. Naime, upravo je Dubrovačko-neretvanska županija prema planu proračuna za 2017. godinu osigurala 42,8 milijuna kuna za provođenje EU projekata što je za 24,2 milijuna kuna više u odnosu na 2016. godinu. Od ukupnog iznosa, sufinanciranje iz izvornih prihoda županije je iznosilo 1,3 milijuna kuna, a iz fondova EU 41,5 milijuna kuna. Ako se još tome uzme u obzir da su izvorni prihodi proračuna 67,0 milijuna kuna pokazuje se koliko su značajna povlačenja sredstava iz EU fondova.

Drugi primjer je Ličko-senjska županija koja je iznimno ponosna na projekt Razminiranje poljoprivrednog zemljišta. Prva faza ovog projekta u vrijednosti od 46 milijuna kuna završena je u 2016. godini po kojoj je razminirano 6,8 km2 poljoprivrednog zemljišta. Druga faza odrađena je u 2017.  godini za što je u proračunu Ličko-senjske županije bilo predviđeno 115 milijuna kuna.

Podsjećamo, Forum Hrvaskih i poljskih regija nastavlja se na zaključke šestog foruma održanog u listopadu u Torunu. Ovogodišnji Forum održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Zaklade Konrad Adenauer.

Na Forumu sudjeluje i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije, a jedan od panelista, bit će i virovitičko-podravski župan Igor Andrović. (www.hrvzz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content