U Poreču otvoren sedmi Forum hrvatskih i poljskih regija: Naglasak na strateškom planiranju razvoja poljskih i hrvatskih regija

- PROMO -

Sedmi po redu Forum hrvatskih i poljskih regija otvorio je srijedu u Poreču predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, uz nazočnost mnogobrojnih državnih dužnosnika hrvatskih župana, među kojima je bio i virovitičko-podravski Igor Andrović, sa zamjenikom Marijom Klementom i suradnicima.

Ovaj skup rezultat je dobre suradnje Hrvatske zajednice županija i Saveza vojvodstava Republike Poljske i nastavlja se na zaključke prethodnog foruma koji je u listopadu prošle godine održan u poljskom gradu Torunu. Sukladno tome, tematski naglasak bit će na strateškom planiranju razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, ravnomjernom razvoju kroz poticanje ruralnih krajeva, važnosti investicija u regijama te obrazovanju i kulturi u regijama.

Riječi dobrodošlice prisutnima je uputio župan Istarske županije Valter Flego i izrazio zadovoljstvo što se sedmi Forum održava upravo u Poreču.
– Siguran sam da je Istarska županija perjanica otvorenosti i dobre međunarodne suradnje te se nadam da ćemo u sljedeća dva dana razmijeniti ideje koje će unaprijediti život ljudi, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Republici Poljskoj.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije osvrnuo se na ulogu regionalne samouprave u okviru sljedeće financijske perspektive Europske unije. – Regionalna samouprava važna je poveznica između lokalne zajednice i nacionalne razine po pitanjima koja se tiču poboljšanja života naših građana jer najučinkovitije i mogu odgovoriti na njihove potrebe. Sudjelovanje županija u pripremama i programiranju operativnih programa ključno je kako bi Republika Hrvatska što kvalitetnije i namjenski iskoristila sredstva Europske unije za ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske. Također, kroz ovaj proces vidim mogućnost za puno snažniju ulogu Hrvatske u članstvu Europske unije – Hrvatske koja ima mogućnosti, snagu i kapacitete postati jedna od najnaprednijih europskih država, s jasno vidljivom strategijom razvoja, učinkovitom upravom i samoupravom i snažnim gospodarskim rastom – istaknuo je u uvodnom obraćanju predsjednik Pauk.

– Ovi susreti krenuli su kada su uvjeti bili drugačiji – Poljska je bila članica Europske unije, dok je Hrvatska bila na ulasku. Od tog prvog susreta napravljeno je mnogo, naše su regije razvijenije, no želimo se razvijati i dalje te nam je u tom smislu ovakva suradnja iznimno važna – rekao je i predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz i dodao kako je u tom procesu iznimno važno korištenje sredstava EU fondova. – Proračun Europske unije u narednom će razdoblju biti manji, no važno je da Poljska i Hrvatska zajedno zagovaraju kohezijsku politiku koja je iznimno bitna za razvoj naših regija – zaključio je Geblewicz.

Osim gospodarske i ekonomske važnosti, Forum je pokazatelj i nastavka prijateljskih odnosa Poljske i Hrvatske, zemalja koje, osim sličnog mentaliteta, dijele i slične izazove vezane uz gospodarska pitanja i regionalni ustroj. Forum hrvatskih i poljskih regija održava se do petka, 13. travnja u Poreču pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Zaklade Konrad Adenauer.

Suorganizatori sedmog Foruma su Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu, Istarska županija, Hrvatska gospodarska komora i Grad Poreč.
(www.hrvzz.hr, Fotografije: Manuel Paljuh i Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”450339″]

Povezane vijesti

Skip to content