U projektu „Darujmo vrijeme za dobra djela“ sudjeluje 196 volontera

U Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica se već devet mjeseci provodi projekt „Darujmo vrijeme za dobra djela“.U sklopu projekta u partnerstvu s 11 obrazovnih institucija s područja grada Virovitice i pet općina s područja djelovanje Gradskog društva Crvenog križa Virovitica, provode se tri volonterske akcije, i to: Pomoć starijim i nemoćnim osobama, Prikupljanje prehrambenih i neprehrambenih artikala za Socijalnu samoposlugu i Pomoć u učenju. Kako bi se volonterske akcije uspješno provele, osnovano je 12 volonterskih klubova, od čega je njih 11 osnovano u partnerskim školama i učeničkom domu, a jedan pri Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica. Ovim projektom planirano je uključivanje 110 volontera u volonterske klubove. U volonterskim klubovima sudjeluje 196 volontera iz 11 partnerskih organizacija, što prelazi planirani broj od 110 volontera.

crveni kriz 1

Pomoć starijim i nemoćnim osobama

U Dnevnom boravku GDCK Virovitica, koji je namijenjen za druženje korisnika treće životne dobi, održavaju se volonterske aktivnosti kojima se poboljšava kvaliteta života korisnika. Korisnike Dnevnog boravka i volontere spojio je projekt „Darujmo vrijeme za dobra djela“. Volonteri svih škola uključenih u projekt za korisnike Dnevnog boravka organiziraju razna kreativna druženja kao što su kvizovi znanja, radionice, mozgalice te učenje stranih jezika. Volonteri svih volonterskih klubova sa velikim zadovoljstvom dolaze u Dnevni boravak GDCK Virovitica više puta mjesečno. Bez obzira na razliku u godinama kroz razne aktivnosti razvila su se i nova prijateljstva što je i cilj ovog projekta. „Osjećamo kao da su naša djeca i kao da se družimo u jednoj velikoj obitelji“ – s osmjehom govori korisnica Dnevnog boravka Ana P. Najveći interes korisnika Dnevnog boravka od svih aktivnosti je učenje engleskog jezika. Volonteri svakog tjedna već sedam mjeseci svoje vrijeme daruju korisnicima Dnevnog boravka. Uče ih osnove engleskog jezika. Nakon teorije i primjera trude se kroz vježbe usavršiti gradivo. Na pitanje zašto su odlučili učiti engleski jezik, svi odgovaraju jednako: za učenje nikad nije kasno.

volonteri2

Prikupljanje prehrambenih i neprehrambenih artikala za Socijalnu samoposlugu

Volonteri u svojim sredinama svakodnevno motiviraju svoje roditelje, rodbinu i susjede da se uključe sa donacijama artikala za Socijalnu samoposlugu. U svojim školama imaju predviđeno mjesto za prikupljanje doniranih artikala. Artikli se prikupljaju na mjesečnoj bazi. Aktivnost sakupljanja prehrambenih i neprehrambenih artikala za socijalnu samoposlugu u školama pridonosi samoj održivosti Socijalne samoposluge „ Djelo ljubavi“. Volonteri dolaze u Socijalnu samoposlugu te sudjeluju u pakiranju paketa za korisnike Socijalne samoposluge. Na taj se način učenike nastoji poučiti vrijednostima, među kojima je i empatija prema ljudima u potrebi.

crveni kriz 4

Pomoć u učenju

U svim partnerskim organizacijama (školama) volonteri svakodnevno pružaju pomoć u učenju drugim učenicima kojima je potrebna pomoć u savladavanju gradiva. Kroz ovu volontersku aktivnost nastoji se stvoriti mogućnost da svako bude uspješno . „Htjela sam vidjeti kakav je osjećaj pomagati drugima i na neki se način ispuniti – ponosna na svoje učenike govori jedna od volonterki. Ova volonterska akcija doprinosi razvoju osobnosti i vrijednosti učenika , njihovom osjećaju korisnosti i pripadnosti, razvoju socijalnih vještina koji će im pomoći za bolju socijalnu uključenost mladih u društvo.

volonteri3

U baznom klubu volontera pri Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica za vrijeme školskih praznika planira se niz aktivnosti. Jedna od aktivnosti bit će organiziranje Šahovskog turnira. Osnovna ideja ove aktivnosti je što kvalitetnije utrošiti slobodno vrijeme učenika za vrijeme školskih praznika i poticati njihovu kreativnost.

crveni kriz 6

logoooo

(Sadržaj članka isključivo je odgovornost Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content